Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK-SÓSSÁGOK

2010.08.14

ÉDESSÉGEK-SÓSSÁGOK

 

Amint látni fogod, semmihez nem használunk tojást, hanem helyette egy süteményen belül (és a fasírtoknál is) többféle lisztet vegyítünk, hogy a különböző szemcsenagyság és a hozzáadott búza- vagy kukoricakeményítő tartsa össze a tésztát. Sütőpor helyett a valamivel egészségesebb szódabikarbónát teszünk a süteményekbe és cukor helyett mézet használunk.  Sok helyen ugyan cukrozzák a mézet, erre oda kell figyelni. Ha például a vegyes akácméz nem ikrásodik be egy idő után, akkor  biztos, hogy manipulálták. Ha lehet, inkább üveges mézet vegyél, a műanyag flakon kis mértékben ugyan, de károsan befolyásolja a méz minőségét.

A drága, megbízható mézet inkább teába, salátába, nyers ételekhez fogyaszd, az olcsóbb, piacon vett mézet pedig használhatod sütéshez. Ezért nem kár, de a biztos helyről beszerzett mézet ne tedd ki 50-60 C-foknál nagyobb hőmérsékletnek, hogy az enzimek ne menjenek benne tönkre.

Lehet, hogy eleinte nem érzed elég édesnek a süteményeket. Ezen segíthetsz például úgy, hogy bármilyen aszalt gyümölcsöt (mazsola, datolya, füge, szilva) apróra vágsz, dupla mennyiségű vízben felforralsz, majd hagyod kihűlni. Magát a vizet is felhasználhatod a tésztához - kár lenne kiönteni. A receptekben kefir szerepel, amit helyettesíthetsz vízzel is, ha nem fogyasztasz tejféléket.

 

TÜNDÉRCSEMEGE

Diót és mazsolát egyenlő arányban keverj össze (vagy mogyorót és aszalt sárgabarackot, vagy mandulát és szárított banánt). Az asztalra üveg-, cserép- vagy porcelántálban tedd ki. Ügyelj arra, hogy 2-3 félénél ne legyen több a keverékben, ne terheld feleslegesen a gyomrodat.

Láttam a piacokon natúr amerikai mogyorót. Ebből érdemes nagyobb mennyiséget venni és mindig frissen pirítani belőle 1-2 marékkal a grill- vagy a rendes sütőben. Nem kell kiolajozni a tepsit és célszerű 3-5 percenként megrázogatni. Ezt eheted az agyonsózott konzervmogyoró helyett, tehetsz belőle a Tündércsemegébe, vagy apróra vágva vagy megőrölve szendvicsre.

 

MÉZESMÁK/DIÓ/KÓKUSZ

Kókuszreszeléket, frissen darált diót vagy mákot keverj össze kevés vízzel és mézzel (itt használhatod a drágábbikat, mert nyersen eszed) és máris fogyaszthatod. Vigyázz, ne egyél túl sokat belőle, mert nehéz étel.

 

EGYSZERŰ GYÜMÖLCSKENYÉR

Belevalók: 1-1 bögre búza- és rozsliszt, fél bögre olaj, fél bögre méz, 1 marék mazsola, 1 marék durvára vágott dió, 1-1 evőkanál őrölt fahéj és szegfűszeg, apróra vágott bármilyen aszalt gyümölcs (ezeket célszerű "előáztatni" vagy kis mézzel összeforralni).

Keverd össze a liszteket, az olajat és a mézet (az olcsóbbikat) öntsd hozzá, s annyi vízzel keverd össze, hogy körülbelül nokedli sűrűségű tésztát kapjál. Add hozzá a diót, az aszalt gyümölcsöket és a fűszereket. Alaposan keverd ki és kiolajozott tepsiben közepes tűznél tűpróbáig süsd.

 

KUKORICAMUFFIN

Belevalók: 1 bögre kukoricaliszt, 1 bögre kukoricadara, 1 pohár kefir, 1 bögre méz, fél bögre olaj, 2 evőkanál szódabikarbóna, 1 evőkanál fahéj, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 marék durvára vágott mogyoró.

 

A lisztet és a darát vegyítsd össze a szódabikarbónával és a fahéjjal, majd add hozzá a többi alkatrészt és ugyanúgy süsd meg, mint a gyümölcskenyeret. A citrom levét közvetlen a tepsibe öntés előtt add hozzá a tésztához, mert kipezsgeti a szódabikarbónát és nem lesz könnyű, "levegős" a süti. Ha nincs muffinsütőd, rendes tepsiben is sütheted.

 

MÁKOSMUFFIN

Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak a dara helyett 1 bögre őrölt mákot adj hozzá és a mogyorót mazsolával helyettesítsd.

 

ZABPELYHES MÁKOS

Belevalók: 1 bögre zabpehely, 1 bögre kukoricaliszt, 1 bögre búzaliszt, 2 dl víz, fél bögre olaj, fél bögre méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, őrölt édeskömény, őrölt szegfűszeg (1-1 evőkanál)

A töltelékhez: 1,5-2 bögre darált mák, kb. 1-1,5 dl víz, ízlés szerint méz, 1 marék apróra vágott mazsola.

A lisztet és zabpelyhet keverd össze szódabikarbónával és a fűszerekkel. Ezután add hozzá a mézet, az olajat, végül a vizet. Kiolajozott tepsiben közepes tűznél tűpróbáig süsd. Ha kihűlt, simítsd rá a tölteléket (amihez minden alkotórészt összekevertél). Ha mindet megeszitek frissen, érdemes a máktölteléket 1-2 reszelt almával lazítani.

 

ZABPELYHES DIÓS

Ami ugyanúgy készül, mint a mákos, csak dióval.

 

GYÜMISALI

Amit bármilyen, akár két- vagy többféle gyümölcsből készíthetsz el.

 

Példa:

Belevalók: 2 narancs, 2 alma, 2 evőkanál méz, fél citrom leve, gyömbér, vanília vagy fahéj (mint erjedésgátló).

A gyümölcsöket hámozd meg és kockázd fel. A citrom levét öntsd rá az összekevert gyümire, majd csurgasd rá a mézet és egy csipetet valamelyik fűszerből. Jól keverd össze és máris fogyaszthatod.

 

SAJTOS RÚD

Belevalók: 25 dkg sajt, fél pohár olaj, 35 dkg liszt (rozs+búza), 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 pohár kefir, só, curry, őrölt kömény, szezámmag.

 

A lisztben keverd el a szódabikarbónát, a fűszereket és add hozzá a kefir felét, az olajat és a szétnyomott erjesztett vagy lereszelt érlelt sajtot. Gyűrd össze a lisztezett deszkán, nyújtsd ki és rudacskákat készíts belőle. Kiolajozott tepsibe téve, a tetejüket kend meg a kefir maradékával és szórd meg szezámmaggal. Közepes tűznél kb. 40 percig süsd.

 

folyt.köv.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.