Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK, FELTÉTEK

2010.08.12

EGYTÁLÉTELEK, FELTÉTEK

 

ZÖLDSÉGRAGU

Egyszerű egytálétel, amelyet fogyaszthatsz magában, pirítós kenyérrel, kásával vagy fasírtfélékkel. Két-, három-, vagy többféle apróra vágott zöldségfélét olajos vízen párolj meg (lehet kockázott vöröshagymával is indítani) és a párolás végén tegyél hozzá ízlés szerinti fűszereket. A zöldségeket és a fűszereket variálhatod egyéni ízlésed és találékonyságod szerint. A végén meghintheted és átforgathatod egy kis barnaliszttel. Tálalásnál kefirt is tehetsz rá és megszórhatod friss zöldfűszerrel. Durvára vágott diót, mogyorót vagy pirított szezámmagot is hinthetsz rá. Hidegen szét lehet turmixolni, hogy finom szendvicskrém legyen belőle.

Egy minta: sárgarépa, gyökér, zöldborsó, zeller, vöröshagyma, őrölt kömény, koriander, tárkony, babérlevél, borsika.

 

BRASSÓI TÁL

Belevalók: 60 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, zöldpetrezselyem, pirospaprika, borsika, magyaros fűszerkeverék.

 

Végy egy vastag falú edényt, tedd bele a burgonyát kevéske olajjal, s pirítsd-párold egy ideig. Egy másik kisméretű lábosban készíts pörköltalapot a hagymából, a pirospaprikából és a fűszerekből. A kettőt keverd össze a végén, tedd rá a zúzott fokhagymát, a zöldpetrezselymet és már kínálhatod is egy nagy tál salátával.

 

(SAJTOS) KARFIOL

Belevalók: 1 közepes karfiol, 2-3 marék kenyérmorzsa, 1 pohár kefir, garam masala, olaj, (fakultatív sajt).

 

A rózsáira szedett karfiolt párold meg párolókosárkában. Közepes tepsibe tegyél pici vizet, olajat és a karfiolt, szórd meg garam masalával majd locsold meg a kefirrel és szórd rá az enyhén megpirított kenyérmorzsát (ezt behelyettesítheted reszelt sajttal). Közepes tűznél süsd.

 

KORKAR

(Az előbbi étel kíméletesebb változata)

Belevalók: 1 fej karfiol, 1 csokor petrezselyem, 1 kefir, szójaszósz, koriander.

 

A rózsákra szedett karfiolt párold meg 1 kávéskanál korianderrel. Ha kész, vedd ki egy tálra, öntsd rá a kefirt, a szójaszószt és szórd meg a zöldpetrezselyemmel. Pirítós kenyérrel vagy kásával fogyaszd.

 

NYÁRPÖRKÖLT

Belevalók: 20-20 dkg a következőkből: cukkíni, zöldbab, zöldpaprika, zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, víz.

 

Kis olajos vízen futtasd meg a vöröshagymát, önts rá kb. 1 dl vizet és fedő alatt párold meg az apróra vágott zöldségekkel, de ne túl puhára, hogy a nyár ízei érvényesüljenek. Fűszer nem kell hozzá.

 

SAJTOS ZELLER

(vagy bármilyen más zöldség: zöldbab, zöldborsó, brokkoli)

Belevalók: 2 nagy fej zeller (vagy bármilyen más zöldség), 1 fej vöröshagyma, 1 csomag zöldpetrezselyem, (15 dkg sajt), 0,5 dl olaj, gyömbér, chilipaprika (ha kedveled a csípős ízt), szójaszósz.

 

Párold meg az olajon a zöldséget kis vízzel és a fűszerekkel. Tálaláskor locsold meg szójaszósszal és szórd meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel (reszelt sajttal). Eheted kásával, kifőtt tésztával vagy pirítóssal.

 

BARNAPIZZA

Belevalók: 0,5 kg barna kenyér felszeletelve, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10-10 dkg reszelt répa, reszelt zeller, reszelt gyökér, apróra vágott brokkoli, morzsolt kukorica, olaj, só, pizza fűszerkeverék (vagy a fenti recept fűszerei), 3-4 marék pirított szezámmag.

 

Az előző receptben leírt módon készítsd el a zöldségeket. Ha kész van, kis halmocskákban tedd rá a frissen megpirított kenyérszeletekre, hintsd meg őket pirított szezámmaggal és sok zöld salátával fogyaszd. Ha még eszel érlelet sajtot, szezámmag helyett meghintheted reszelt sajttal, úgy tedd a grillsütőbe pár percre. Ezt a receptet lehet csak gombából is készíteni.

 

 ZÖLDTÉSZTA-RAKOTTAS

Belevalók a tésztához: 1 kg burgonya, 1 marék barnaliszt, 1 marék kukoricaliszt, 2 evőkanál búzakeményítő, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 0,5 dl olaj, pár szem egész köménymag, szerecsendió, borsika, 2 marék apróra vágott csalán vagy 2 csokor apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 pohár kefir.

Belevalók a töltelékhez: 1 adag bármilyen zöldségragu.

 

Sós vízben tedd fel a kockázott burgonyát puhulni. (A levéből levest készíthetsz, sok értékes anyag van benne!)  Mikor megpuhult, szűrd le a levétől, majd törd össze. Add hozzá a többi "alkatrészt", majd nyomkodd bele a felét egy kiolajozott, kikent tepsibe. Simítsd rá a ragut és ügyesen terítsd rá a maradék masszát. 20-30 percig közepes lángnál süsd. A tetejét meglocsolhatod kefirrel és meghintheted apróra vágott zöldséggel.

 

KÖLES-PATISSZON RAKOTTAS

Belevalók: 1 közepes patisszon, 2 dl köles (1 bögre), 1 fej vöröshagyma, 1 közepes zeller, olaj, só, curry, szójaszósz, 2 dl kefir, esetleg reszelt füstölt sajt.

 

A kölest főzd meg sós vízben, majd terítsd kiolajozott tepsibe. Közben olajon pirítsd meg a lereszelt hagymát és a zellert a curryvel. Simítsd rá a kölesre. Tetejére teheted a vékony szeletekre vágott patisszont, a tetejét locsold meg a szójaszósszal és a kefirrel. (Most jöhet a "fakultatív" sajt.) 20-30 perc sütés elegendő.

 

KETCHUPOS KÁPOSZTA

Belevalók: 0,5 kg gyalult vagy apróra vágott fejes káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél, borsika, köménymag, pirospaprika, 1 dl ketchup, olaj (füstölt sajt).

 

Készíts pörköltalapot, add hozzá a fűszereket, a káposztát tedd rá, majd annyi vízzel öntsd fel, hogy az bőven ellepje. Főzd puhára, a végén tedd hozzá a ketchupot és a sajtot, rottyantsd össze és már tálalhatod is.

 

DIÓSTEFÁNIA

Belevalók: 20 dkg darált dió, 4 zsemlényi áztatott barna kenyér, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 marék búzakeményítő, 1 marék barnaliszt, zöldpetrezselyem, majoránna, őrölt kömény, kakukkfű, bazsalikom, tárkony, olaj, só.

 

A hagymát az olajon futtasd meg. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket és még együtt pirítsd meg őket 1 percig. Gyúrd össze a diót a kenyérrel, a keményítővel, a liszttel, a dinsztelt hagymával, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Sózd meg egy kicsit és kiolajozott-vizezett tepsibe simítsd bele. Közepes tűznél kb. 50 percig hagyd sülni, nagy tál salátával és tetszés szerint körettel tálald.

 

MOGYORÓSTEFÁNIA

A fenti receptet készítheted mogyoróból is, ha éppen az van csak otthon. Ugyanúgy járj el, mint a dióstefániánál.

 

KAPROS KARFIOL

Belevalók: 1 közepes fej karfiol, 1 fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, koriander, kurkuma, szerecsendió, curry, só, olaj. 1 pohár kefir, 2 evőkanál barnaliszt, 1 csomag friss kapor.

 

Olajban üvegesre pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a paprikát. Szórd bele a fűszereket és pirítsd őket együtt 1-2 percig. (Egész más íze lesz az ételnek, ha így teszed bele a fűszereket!) Öntsd rá a vizet, tedd bele a rózsáira szedett karfiolt és főzd az egészet puhára. Közben elkészítheted a barnalisztes-kefires habarást, amit a végén hozzákeversz. Tálaláskor add hozzá a frissen összevágott kaprot. Pirítóskenyér vagy kása illik hozzá.

 

TEMPURÁLT ZÖLDSÉGEK

A tempura a rántótészta idegen neve, és ha már nem eszel tojást, ideális elkészítési módja a rántanivalóknak. Tisztítsd meg azt a zöldséget, amit tempurálni kívánsz (répa, gyökér, zeller, cékla, tök, patisszon, burgonya, karfiol), vágd 2-3 ujjnyi darabokra és sózd meg őket. Ezután hempergesd meg a zöldségeket egy tálba szórt kukoricalisztben, mártogasd meg a tempurában és süsd ki forró olajban.

 

TEMPURA

olyan, mint a palacsintatészta: kukoricalisztet és valamilyen teljes kiőrlésű lisztet keverj össze kevés búzakeményítővel és annyi hideg vizet adj hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Akármilyen fűszert tehetsz bele, pl. őrölt köményt, koriandert, grill-fűszerkeveréket, enyhe fűszerkeveréket stb. Ha marad belőle, tedd hűtőbe és másnap használd fel főzeléksűrítéshez, vagy sűrítsd be zsemlemorzsával, adj hozzá fűszereket, sót, és süsd ki az olajba kanalazva a kapott masszát.

 

GRILLEZETT VAGY SÜLT ZÖLDSÉGEK

Patisszont, padlizsánt, gyökérzöldségeket készíthetsz sütve: kitűnő feltét. A zellert, a céklát, a padlizsánt, a patisszont karikára vagy szeletbe vághatod, a sárgarépát, gyökeret hosszába, félbe. Utóbbi kettőt egyben is lehet hagyni, ilyenkor elég folyó víz alatt lesikálni (hogy minél több értékes anyag maradjon benne). Vegyél elő egy tepsit, önts bele olajat és vizet, tedd bele a zöldségeket és szórd meg őket fűszerekkel. 5-20 percig vagy tovább süsd, ízlés szerint. (Minél rövidebb ideig sütök, annál értékesebb marad.) Félidőben fordítsd meg a zöldségeket és a végén locsolj rájuk szójaszószt. Ha még eszel sajtot, reszelhetsz a tetejükre azt a megfordítás után.

 

MINTA

Karikára vágott zellert tégy kiolajozott, vizezett tepsibe, szórd meg gyömbérrel és süsd kb. 15 percig. Forgasd meg a karikákat, locsold meg szójaszósszal és újabb 10 perc sütés következik. Kásával, barnamártással tálalhatod. Ha esetleg marad estére, nagyon jó szendvicset készíthetsz belőle. Két kenyérszelet közé teheted, nyers almával, sajtszelettel, zellerzöldjével vagy zöldpetrezselyemmel.

 

 ZÖLDSÉGPELYHES TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Belevalók: 60 dkg savanyó káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár kefir, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 evőkanál barnaliszt, olaj, pirospaprika.

A töltelékhez: 15 dkg reszelt füstölt sajt, 1 bögre zabpehely, 1 kis fej vöröshagyma, olaj, őrölt kömény, chili vagy curry, majoránna, 1 csomag petrezselyem.

 

Nagyobb lábasban készíts pörköltalapot és tedd rá a káposzta 1/3-át. A zabpelyhet pirítsd meg kis olajban, majd öntsd fel vízzel és főzd meg a fűszerekkel együtt. A hagymát dinszteld meg kislábasban és keverd hozzá a sajttal együtt a zabpehelyhez. Ha a sajt szétolvadt, húzd le a tűzről, várj, míg egy kicsit, majd készíts belőle apró gombócokat, egyenként becsomagolva őket a másik 1/3-nyi káposztába. Tedd a lábosba az egészet, a maradék 1/3 káposztát terítsd rá, öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és főzd puhára. Habaráskor vedd ki a gombócokat. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel tálald. A tetejét meglocsolhatjátok kefirrel is.

 

TÖLTÖTT KÁPOSZTA "TÜNDÉR MÓDRA"

Belevalók: 60 dkg savanyú káposzta, 1 zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1,5 bögre zabpehely, olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1-1 csipet őrölt köménymag, majoranna, tárkony, borsika, 1 babérlevél.

 

Fonnyaszd meg az olajon a vöröshagymát, majd add hozzá a felszeletelt fokhagymát és pirítsd tovább együtt. Keverd bele a pirospaprikát és öntsd fel vízzel. Az edény aljára terítsd a zellerdarabokat, rá egy réteg kiöblített savanyú káposztát. Erre jön egy külön serpenyőben kis olajon megpirított, vízzel felöntött pehely (amihez - ha még eszel - keverhetsz 10 dkg füstölt Karaván sajtot), végül újabb réteg káposzta. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és fedő alatt főzd puhára. Ha szükséges, sózhatod.

 

GOMBÁS ZELLER

Belevalók: 1 nagy zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 marék gomba, olaj, zellerzöld, kakukkfű, bazsalikom, koriander, curry, só

 

Pici olajos vízen párold meg a darabokra vágott hozzávalókat a fűszerekkel. A végén sózhatod ízlés szerint, de szójaszószt is önthetsz bele és gazdagíthatod kefirrel. Kása vagy pirítós kenyér illik hozzá.

 

ZÖLDSÉGES ZABPEHELYFASÍRT

Belevalók: 3-5 féle zöldségből 15-15 dkg (zeller, gyökér, sárgarépa, brokkoli, zöldbab, zöldborsó, kelkáposzta, karfiol, gomba stb.), 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 csomag zöldpetrezselyem, olaj, só, őrölt kömény, majoránna, borsika, bazsalikom, kakukkfű, 2 evőkanál, 2 evőkanál barnaliszt, 2 evőkanál búzakeményítő.

Olajon futtasd meg a vöröshagymát, a végén még pirítsd együtt a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, add hozzá a lereszelt vagy nagyon apróra vágott zöldségféléket, és pici vízzel, állandó keverés mellett párold félpuhára. Egy másik lábosban (teflon) pici olajon pirítsd rózsaszínre a zabpelyhet. Öntsd fel vízzel és hagyd megdagadni. Keverd hozzá a zöldségeket, szórd bele a lisztet és a keményítőt és a kiolajozott tepsibe rakj kis halmokat belőle (őzgerincbe is nyomkodhatod). Közepes tűznél süsd.

 

 ZÖLDSÉGES LENCSE

Belevalók: 20 dkg lencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-2 szál sárgarépa és gyökér, 1 kisebb fej zeller, tárkony, őrölt kömény, majoránna, grill fűszerkeverék, babérlevél, só, (fakultatív kefir, liszt, mustár, füstölt sajt).

 

Az előző nap beáztatott lencsét főzd meg a babérlevéllel. Külön lábasban futtasd meg a vöröshagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket, pirítsd még egy kicsit. Öntsd fel pici vízzel és tedd bele az apróra vágott zöldségeket, végül öntsd hozzá a lencsét is és főzd sűrűre. Be is habarhatod, sőt, tehetsz a habarásba reszelt füstölt sajtot és kevés mustárt, bár önmagában is finom és úgy egészségesebb is. Kukoricakásával vagy pirítós kenyérrel tálalható, apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítve.

 

ZÖLDSÉGES KUKORICARAKOTTAS

Belevalók: 1 bögre kukoricadara, 10-10 dkg 4-5 féle zöldségből, 1 pohár kefir, olaj, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag gomolyatúró, garam masala (vagy koriander, curry, őrölt kömény), szójaszósz vagy só, (fakultatív 15 dkg sajt).

 

A darát sós vízben főzd meg a szokásos módon és kiolajozott tepsibe simítsd bele. Párolókosárkában párold meg a zöldségeket és borítsd rá a darára. A kefirben keverd el a fűszereket és a szójaszószt és kb. 30-40 percig süsd közepes tűznél. Tálaláskor lehet rá kefirt locsolni és meghinteni apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

 

TEPSISKRUMPLI

Belevalók: 80 dkg apró szemű újburgonya, olaj, 1 pohár kefir, 1 dl kókusztej, 2 csomag zellerzöld, 1 evőkanál liszt, őrölt kömény, majoránna, magyaros fűszerkeverék.

 

Tűzálló tálba vagy tepsibe önts olajat, szórd rá az alaposan megmosott burgonyát (héjastul) és többszöri rázogatás, forgatás közben süsd meg. Közben fél dl olajon piríts meg 1 evőkanál lisztet, öntsd fel a kókusztejjel, tedd bele a fűszereket és készíts belőle besamelmártást. Reszeld bele a sajt felét és add  hozzá az apróra vágott zellerzöld felét. A masszát simítsd rá a burgonyára, locsold meg a kefirrel és szórd rá a reszelt sajt maradékát. Közepes tűznél süsd, tálalásnál hintsd meg a maradék zellerzölddel. Nagy tál salátával kínáld.

 

CSICSERIFASÍRT

Belevalók: 25 dkg csicseriborsó, 40 áztatott barna kenyér, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 marék barnaliszt, 1 marék kukoricaliszt, 2-3 evőkanál búzakeményítő, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, borsika, koriander, tárkony, babérlevél, só, olaj.

 

A csicseriborsót 2 nappal előbb be kell áztatni. Az első nap friss vizet tegyél rá, majd ismét csak friss vízben tedd fel főzni a babérlevéllel. Ha puha, hagyd kihűlni és turmixold össze vagy húsdarálón daráld le. Dolgozd össze a kenyérrel, a lisztekkel és a keményítővel. A hagymát futtasd meg olajon a fűszerekkel és keverd hozzá a masszához. Az egészet alaposan keverd jól össze és sózd meg. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, úgyhogy le lehet fagyasztani belőle akár bepogácsázva vagy adagokra elosztva. Miután nincs benne tojás, jobb kiolajozott/vizezett tepsiben sütni és félidőben lapáttal megforgatni. Így egészségesebb is. A receptet kipróbálhatod kenyér nélkül is.

 

GOMBAROLÁD

Belevalók: fél kiló gombából gombaragu (ajánlott fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, szurokfű) vagy hagyományos gombapörkölt, amit a végén meghintesz 1-2 evőkanál liszttel.

A tésztához: 0,5 kg liszt (2/3 teljes búzaliszt, 1/3 rozs- vagy kukoricaliszt) fél csomag élesztő, 1 dl olaj, langyos víz, só.

 

Az élesztőt 1 dl langyos vízben keleszd meg. A kétféle lisztet jól keverd össze és ehhez add hozzá az élesztőt. Tegyél még hozzá olajat, sót és annyi vizet, hogy gyúrás által inkább kemény kelt tésztát kapjál (jó ötlet, ha a raguba tett fűszerekből ide is teszel 1-1 csipetnyit). Langyos helyen keleszd és lisztes deszkán nyújtsd ki. Kend rá a ragut, tekerd össze és kiolajozott tepsiben még hagyd egy félórát kelni. Közepes tűzön világosbarnára süsd a sütőben. Salátával nagyon finom.

A gomba helyett bármilyen - akár többféle - zöldséggel is készítheted.

 

Fűszerezési ajánlatok:

1. Őrölt kömény, majoránna, grill fűszerkeverék.

2. Koriander, borsika, tárkony.

3. Enyhe fűszerkeverék

4. Gyömbér, bazsalikom

 

CSÍPŐS PASZTERNÁK

Belevalók: 3 szál paszternák, 3 szem nagy burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 7 karika csípős zöldpaprika, biovegeta, 1 kávéskanál rozmaring, só, olaj.

 

A karikára vágott fokhagymát és a csípős paprikát pirítsd meg olajon vasserpenyőben (vagy teflonban), add hozzá a rozmaringot és öntsd fel vízzel. Kockázd bele a paszternákot és a burgonyát, tégy hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és a vegetával főzd puhára. Sózd meg és kicsit süsd le, hogy itt-ott szép barna legyen. Tálaláskor hintsd meg apróra vágott zellerzölddel. Erős paprika helyett természetesen édes csöves paprikával is készítheted.

 

Két olyan recept következik, ahol kívülről a húst, belülről meg a tojást hagyjuk el és mégis ízletes ételt készítünk. Íme:

 

GOMBÁS TÖLTELÉK

Belevalók: 0,5 kg gomba, 1 közepes fej hagyma, 30-40 dkg száraz barna kenyér, olaj, víz, só (vagy szójaszósz), kakukkfű, bazsalikom, őrölt kömény, majoránna, borsika, grill fűszerkeverék, 1 marék barnaliszt.

 

A hagymát futtasd meg olajon, add hozzá a megtisztított és feldarabolt gombát és párold puhára a fűszerekkel. Ezután hagyd kihűlni és keverd össze az elmorzsolt, áztatott kenyérrel és a liszttel. Kiolajozott tepsibe terítsd bele vagy rakj halmokat belőle és süsd meg. Nagy tál salátával kínálhatod. Gomba helyett készítheted bármilyen - akár több zöldségből is álló - raguval és a fűszereket is variálhatod.

 

GOMBÁS ZABPEHELY

Belevalók: a fenti gombaragu és egy csomag zöldpetrezselyem.

Úgy készül, mint a fenti töltelék, csak kenyér helyett áztatott zabpehellyel keverd össze a ragut.

 

RAKOTT BROKKOLI

Belevalók: 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 40-50 dkg brokkoli, 2-3 zöldpaprika, 20 dkg dió, 2 pohár kefir, olaj, só, szerecsendió, curry.

 

A burgonyát héjában főzd meg, még melegen hámozd meg és törd át burgonyanyomón. A zöldségféléket is vágd apróra és dinszteld meg az olajon. Keverd össze a burgonyával, kefirrel, a fűszerekkel és a durvára vágott dió 2/3-ával. Kiolajozott tepsibe rakd bele, a maradék diót szórd a tetejére és közepes tűznél süsd.

 

ZÖLDSÉGES RIZSFASÍRT

Belevalók: 20 dkg natúr főtt barnarizs, 35-40 dkg reszelt gyökérzöldség (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé), 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, őrölt kömény, majoránna, borsika, bazsalikom, koriander, fél-fél marék kukorica- és búzaliszt, szójaszósz vagy só.

 

A hagymát pirítsd meg pici olajon a fűszerekkel együtt. Adj hozzá 1 dl vizet és a reszelt zöldségekkel párold félpuhára az egészet. Ha kész van, keverd össze a rizzsel és gyúrd össze a kétféle liszttel. Kicsi és lapos pogácsákat formázz belőle és bőven kiolajozott tepsiben közepes tűznél süsd, félidőben fordítsd meg őket. Só helyett használhatsz szójaszószt, de akkor csak tálaláskor locsold meg vele, hiszen a szójaszósz élő anyag és a sütésnél tönkremenne. Nagy tál salátával kínáld. A rizst helyettesítheted bármilyen más gabonafélével is.

 

SZOTYOGÓS GOMBA

Belevalók: 1 csomag újhagyma zöldje, 2 cső zöldpaprika, 50 dkg gomba, 2 marék zöldborsó, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál keményítő 1,5 dl hideg vízben feloldva, csipet bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, ízlés szerint só.

 

Az újhagyma zöldjét és a paprikát darabold fel és futtasd meg az olajon. A végén tedd rá a fűszereket és pirítsd még egy kicsit. Add hozzá a laskára vágott gombát, a kifejtett zöldborsót és párold puhára. Öntsd fel a feloldott keményítővel, rottyantsd át és sózd meg. Barnarizzsel, natúr fejes salátával fenséges eledel. Díszítheted a tetejét frissen aprított zöldpetrezselyemmel.

 

KÁPOSZTÁS PELYHES

Belevalók: 1 közepes fej vöröshagyma, fél kg savanyú káposzta, másfél bögre bármilyen pehely, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál kukoricaliszt, 1-1 csipet köménymag, majoránna, bazsalikom.

 

A kockára vágott hagymát futtasd meg 1 evőkanál olajon, tedd bele a fűszereket és a kiöblített, deszkán apróra vágott savanyú káposztát. Ha puhára főtt, keverd bele a kukoricalisztet és az előzőleg beáztatott, kinyomott pelyhet. Teríts kiolajozott tepsibe és süsd aranysárgára. Gazdagíthatod 10 dkg füstölt sajttal is. A reszelő durva fokán lereszelt sajtot a pehellyel együtt add hozzá. Hidegen, melegen egyaránt finom étel. Sok nyers salátával kínáld.

 

Egészségesebb változatban:

A beáztatott pelyhet keverd össze a savanyú káposztával, a kukoricaliszttel, a fűszerekkel és úgy süsd ki. (Reszelve add hozzá a vöröshagymát.)

 

Még egészségesebb változatban:

Ne nyomkodd ki a káposztát, hanem ahhoz add a pelyhet. Keverd össze nyers fokhagymával és tetszés szerint fűszerrel. Ez a káposztás müzli.

 

PIZZASÜTI

Belevalók: zöldségek: a) 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, fél zeller, 1 közepes vöröshagyma, ezek mind lereszelve vagy nagyon apróra vágva.

b) 15-15 dkg gomba, zöldborsó és kukorica megpárolva, 1 nagy zöldpaprika felkockázva.

 

Fűszerek: a) bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, rozmaring  b) őrölt köménymag, majoránna, borsika, lestyán

És még: a) 1 kefir, barnaliszt, só, olaj, 10 dkg sajt  b) víz, barnaliszt, só, olaj, szezámmag.

 

A zöldségeket keverd össze a fűszerekkel, a vízzel/kefirrel, és annyi liszttel, amennyit felvesz. Terítsd kiolajozott tepsibe, szórd meg sajttal/szezámmaggal és süsd meg.

folyt.köv.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.