Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK

2010.08.12

LEVESEK

 

ZÖLDBABLEVES

Belevalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál gyökér, 20 dkg zöldbab, 1 közepes fej hagyma, 1 csomag friss zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 dl hideg sajtolt olaj, 1 evőkanál barnaliszt, 1 dl kefir, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kávéskanál tárkony, csipet őrölt kömény, borsika, zsálya, kurkuma, tengeri só, vegeta.

 

Az olajon pici vízzel és a fűszerekkel párold meg a zöldségeket, szórd meg liszttel, majd tedd bele a pirospaprikát és meleg vízzel öntsd fel. 1-2 percig forrald csak és tálalhatod is. Tehetsz a tányérba apróra vágott zöldpetrezselymet és kefirt, vegetát.

 

ÖTLEVES

Belevalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál gyökér, 1 közepes fej karalábé, 1 közepes fel zeller, 1 közepes fej vöröshagyma, 1-1 csipet zsálya, kurkuma, őrölt kömény, koriander, babérlevél.

 

Mindent tegyél bele forrásban lévő vízbe és főzd készre. A végén ízlés szerint sózhatod.

 

KÁPOSZTALEVES

Belevalók: 20 dkg legyalult fejes káposzta, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, pici hidegen sajtolt olaj, csipet őrölt kömény, csipet őrölt koriander, só, vegeta.

 

Hideg vízben tedd fel főzni a káposztát az apróra vágott hagymával. Ha már forr, hozzáadhatod a többi zöldséget és a fűszereket. Tálaláskor tehetsz a tányérba egy kis olajat.

 

SAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES

Belevalók: 20 dkg savanyú káposzta, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, csipet őrölt kömény, kakukkfű, tárkony, egy kis olaj, tengeri só, (esetleg 5 dkg füstölt sajt).

 

Először a hagymát vizes olajon párold-pirítsd meg, a végén add hozzá a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és a többi fűszert. Kavargasd egy kicsit, öntsd fel vízzel, dobd bele a káposztát és forrald fel az egészet. 15 perc után tedd bele a sárgarépát, a gyökeret és főzd készre a levest. A végén beletehetsz egy kis füstölt sajtot, amitől "füstölt csülkös" íze lesz.

 

PIROS-FEHÉR-ZÖLD LEVES

Belevalók: 2 paradicsompaprika, 1 közepes zeller, 1 közepes póréhagyma, apróra vágott zellerzöld, kakukkfű, rozmaring, szurokfű, 1 szem szegfűszeg, tengeri só, olaj.

 

Forrásban lévő vízbe tedd bele az apróra vágott paradicsompaprikát, a zellert, a felkarikázott póréhagymát, a fűszereket és főzd félpuhára őket. Tálaláskor tehetsz a tányérodba finomra vágott zellerzöldet, kis hidegen sajtolt olajat és sót.

 

FRANKFURTI LEVES

Belevalók: 20 dkg kelkáposzta, 10 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 kis fej zeller, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt kömény, grill fűszerkeverék, 1 pohár kefir, 1 evőkanál barnaliszt, olaj, só, (esetleg 5 dkg reszelt füstölt sajt).

Kevés olajos vízben futtasd meg a reszelt zellert és a kockára vágott hagymát. Tedd bele a fokhagymát, a fűszereket, rövid ideig kevergesd, majd öntsd fel vízzel. Ha forr a víz, add hozzá az apróra vágott zöldségeket és főzd készre. A végén behabarhatod a kefires liszttel és reszelhetsz bele egy kis füstöld sajtot is.

 

ZELLERES GOMBALEVES

Belevalók: 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 20 dkg zeller, olaj, apróra vágott zöldpetrezselyem, pizza fűszerkeverék, szójaszósz, vegeta.

Kevés olajon párold meg az apróra vágott gombát, a gyufaszálnyi darabokra metélt zellert és a kockára vágott vöröshagymát a fűszerkeverékkel. Ha puhára főttek, öntsd fel vízzel és forrald össze az egészet. Tálaláskor hintsd meg zöldpetrezselyemmel és szójaszósszal ízesítsd.

 

RESZELTZELLER LEVES

Belevalók: 1 nagy fej zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágott zöldpetrezselyem, tárkony, borsikafű, 1 pohár kefir, 1 evőkanál barnaliszt, vegeta.

Kevés olajos vízen párold meg a reszelő durva fokán lereszelt zellert és az apróra vágott vöröshagymát a fűszerekkel. Öntsd fel vízzel és forrald össze. Ha kész, habard be a kefires liszttel, de lehet tálaláskor csak a kefirt és az előre odakészített zöldpetrezselymet tenni a tányérba.

 

PÓRKALEVES

Belevalók: 1 póréhagyma, 1 kisebb fej karfiol, 1 gerezd fokhagyma, apróra vágott zöldpetrezselyem, olaj, babérlevél és egy csipet ezekből: pirospaprika, borsika, kurkuma, majoránna, őrölt kömény, vegeta.

Olajos vízen futtasd meg a pórét a fűszerekkel (a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát a végén add hozzá), öntsd fel vízzel, és ha forr, tedd bele a rózsáira szedett karfiolt (a torzsát elrágcsálhatod). Főzd készre, sózd meg és tálalhatod is. Lehet ezt is kefirrel enni.

 

 EGYSZERŰ ZÖLDSÉGLEVES

Belevalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 2 szál répa, 1 közepes zeller, olaj, apróra vágott zöldpetrezselyem s egy csipet a következőkből: kakukkfű, chili, vegeta, borsika, tárkony, 1 szegfűszeg.

Forrásban lévő vízbe tedd bele az apróra vágott hagymát, az összes fűszert, a feldarabolt zöldségeket és főzd készre. A tányérba tedd az olajat és a zöldpetrezselymet.

 

 "RÖFITOROS" LEVES

Belevalók: 20 dkg kelkáposzta, 15 dkg burgonya, 2-2 szál répa és gyökér, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, pritaminkrém (lásd az eltevéseknél) és egy csipet a következőkből: majoránna, őrölt kömény, koriander, bazsalikom.

 

Olajos vízen párold meg az apróra vágott zöldségeket az összes fűszerrel. Öntsd fel vízzel és főzd készre.

 

KASZALEVES

Belevalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 20 dkg kelkáposzta, só, bazsalikom, borsika, pritaminkrém, babérlevél, olaj.

 

Az olajon futtasd meg a hagymát, a végén még pirítsd együtt a bazsalikommal és a borsikával. Öntsd fel vízzel, és ha forr, tedd bele az apróra vágott zöldségeket és a többi fűszerrel főzd készre.

 

PÓRÉS ZELLERLEVES

Belevalók: 1 nagy fej zeller a zöldjével, 1 szál póréhagyma és egy csipet a következőkből: kurkuma, borsika, tárkony, 1 szem szegfűszeg, vegeta.

 

A zellert kockára, a pórét karikára vágd fel és futtasd meg egy kis vizes olajon. Öntsd fel vízzel, forrald össze s már kész is van. Tálaláskor meghintheted apróra vágott zellerzölddel.

 

ÉDESLEVES

Belevalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál gyökér, 1 fej vöröshagyma, olaj, és egy csipet a következőkből: zsálya, borsika, őrölt szerecsendió, koriander, 1 szegfűszeg.

 

Olajos vízen párold meg az apróra vágott zöldségeket az összes fűszerrel. Öntsd fel vízzel és főzd készre.

 

PÉNTEKLEVES

Belevalók: fél bögre köles, 2-2 szál répa és gyökér, 1 bögre zöldborsó, 2 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, 1 zöldségleveskocka és egy csipet a következőkből: őrölt kömény, magyaros fűszerkeverék, majoránna.

 

Futtasd meg a kölest a fűszerekkel kevés olajban, majd öntsd fel vízzel. Ha forr, add hozzá a négyfelé vágott répát, a gyökeret és a zöldborsót. Főzd készre. A sót és a zúzott fokhagymát tálaláskor tedd bele.

 

TAVASZI RIZSLEVES

Belevalók: 1 csomag újhagyma, 1 csomag vegyes új zöldség, 1 marék barnarizs, 1 csomag zöldpetrezselyem, fél citrom leve, olaj, só bazsalikom, borsika, kakukkfű, őrölt kömény.

 

Az előző nap beáztatott rizst, az apróra vágott újhagyma fehér részét és a fűszereket forgasd 1-2 percig kis olajban. Öntsd fel vízzel. Ha forr, add hozzá a kettévágott répát és a gyökeret és főzd készre. Külön tálkában adhatod az asztalra az újhagyma zöldjét kis kefirrel.

 

BURGONYALEVES

Belevalók: 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, pirospaprika, 1 babérlevél, csipet őrölt kömény, borsika, vegeta.

 

A kockára vágott hagymát fedő alatt párold kevés olajos vízen a fűszerekkel és a zöldségekkel 5 percig. Szórd meg a pirospaprikával és öntsd fel vízzel. Ha forr, add hozzá a burgonyát és főzd készre. Külön tálkában kefir és apróra vágott zöldpetrezselyem keverékét add az asztalra.

 

BABLEVES

Belevalók: 20 dkg bab, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 kis fej zeller, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, kefir, őrölt kömény, borsika, tárkony, babérlevél, 2 szem borókabogyó, pirospaprika, bazsalikom, (10 dkg füstölt sajt), vegeta.

 

A babot 2 nappal előbb hideg vízbe áztasd be. Az első nap után cseréld le a vizet. A főzés napján is friss vizet tegyél rá és főzd félpuhára. Egy másik lábasban futtasd meg a hagymát a fűszerekkel. A végén add hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, s öntsd hozzá a félig kész babhoz. Ha már forr, tedd bele az apróra vágott zöldségeket és főzd készre. Ha még hiányzik a füstölt íz,  csempész bele a végén füstölt sajtot. Behabarhatod kefires liszttel, de tehetsz külön tálkában is kefirt az asztalra.

 

LENCSELEVES

Hasonlóan készítheted, mint a bablevest, csak a fűszerezésén változtass a következők szerint: kakukkfű, majoránna, babérlevél, koriander, fokhagyma. Ha még esztek mustárt, 1 evőkanállal tehetsz belőle a habarásba.

 

DUPLALEVES

Belevalók: minél többféle zöldség, olaj, vöröshagyma, kakukkfű, rozmaring, szurokfű stb.

 

Minél többféle zöldséget tegyél fel annyi vízben, amennyi ellepi és főzd puhára. Ezután szűrd le, és ha langyosra hűlt, a levét lassan kortyolgasd el. Másik megoldásként tányérba is teheted pár csepp olajjal, valamilyen zöldfűszerrel, s néhány kanálnyi "elcsent" zöldséggel egyetemben.

Külön lábasban pirítsd meg a hagymát egy kis olajban a kakukkfűvel, rozmaringgal, szurokfűvel, és a továbbiakban úgy járj el, mint a barnapizzánál (egytálételek, feltétek).

 

ZÖLD GOMBALEVES

Belevalók: 25 dkg laskára vágott gomba, 30 dkg spenót, 1 csomag újhagyma zöldje, 1 evőkanál olaj, 1-1 csipet bazsalikom és oregano, só, vegeta.

 

Az olajon futtasd meg a gombát a 2 cm-es darabokra vágott újhagymazölddel, add hozzá a fűszereket, a vegetát, majd fedő alatt főzd kb. 10 percig. Ekkor tedd bele a megmosott, lenyelezett spenótot, keverd át, sózd meg, öntsd fel vízzel és főzd készre.

 

KARFIOLOS GOMBALEVES

Belevalók: 30 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál őrölt köménymag, biovegeta, só vagy szójaszósz.

 

Pirítsd meg az olajon a fokhagymát a fűszerrel, öntsd fel vízzel, és ha forr, add hozzá a többi hozzávalót. A végén tedd bele a sót vagy a szójaszószt. Meghintheted apróra vágott zöldpetrezselyemmel is.

 

ZÖLDSÉGES SPENÓTLEVES

Belevalók: 1-1 szál reszelt sárgarépa, petrezselyemgyökér és egy kis fej zeller, 30 dkg spenót, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, biovegeta, 1 evőkanál olaj, 1-1 csipet tárkony és koriander, só.

 

Az olajon a fűszerekkel pirítsd pár percig a lereszelt gyökérzöldségeket, majd add hozzá a spenótleveleket, a biovegetát és átforgatás után fedő alatt párold rövid ideig az egészet. Öntsd fel vízzel, főzd készre, tedd bele a fokhagymát és a sót.

 

KÁPOSZTÁS BURGONYALEVES

Belevalók:  1 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg fejes káposzta, 25 dkg burgonya, 1 evőkanál olaj, 1-1 csipet őrölt kömény és majoránna, 1 kávéskanál pirospaprika, só, vegeta.

 

A hagymát pirítsd az olajon aranysárgára, add hozzá a fűszereket, a pirospaprikát, majd öntsd fel vízzel. Ha forr, tedd bele a kockára vágott burgonyát, a káposztát, a vegetát és főzd készre. A végén sózd meg. Szórhatsz a tetejére apróra vágott zellerzöldet vagy vízizsázsát.

 

RÉPÁS HAGYMALEVES

Belevalók: 2 nagy vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 evőkanál olaj, 1-1 csipet majoránna és gyömbér, biovegeta, só.

 

A kettévágott és felkarikázott hagymát pirítsd meg olajon az egyik szintén felkarikázott sárgarépával. Add hozzá a fűszereket, öntsd fel vízzel és főzd készre. Tálaláskor sózd meg a reszeld bele a másik répát. Adhatod reszelt füstölt sajttal és curryvel is.

 

 

Biovegeta: Kétfélét készítenek: a Natúr vega mixet rendes zöldségekből, a Bio vega mixet pedig biozöldségekből. Mindkettő só- és adalékanyagmentes. A termék valamennyi bioboltban megtalálható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.