Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gábriel

2010.09.15

Gábriel

 

Gábriel arkangyal Mihály arkangyal mellett a legismertebb. Nemcsak a Biblia említi őt mint az üzenetek közvetítőjét - ő adja hírül Máriának Jézus, illetve az idős Zakariásnak és feleségének, Erzsébetnek Keresztelő Szent János születését -, a Koránban is háromszor szerepel. Mohamed Isten hírnökének mondja, aki lediktálta neki a Koránt, s Gibrilnek nevezi őt. A zsidók is ismerik Gábrielt, ő a négy égi fejedelem egyike.

 

Öröm, életöröm, remény, újjászületés, feltámadás, üzenetek, elvárások, kívánságok, vágyak, változások, szabadság, halál és újjászületés.

Gábriel arkangyal energiája reményt adó, örvendező, bizsergető, ragyogó, derűssé tevő.

Nevének jelentése: 'Isten ereje, Isten megmutatkozik'. Színe a fehér.

Gábriel az isteni tudatot öröm, eksztázis, elevenség és tánc formájában jeleníti meg a földön. Ezzel mindent elrendez, aminek köze van a rezgéshez, a mozgáshoz, a változáshoz: az atomok rezgését, a föld rezgését, mozgását. Annemarie Schimmel azt írja: "és ahogyan minden teremtmény állandó táncban van, úgy Gábriel is szeretettel táncol a szépség felé."

Gábriel a megújulás, a feltámadás, a kiegyensúlyozottság és a tisztaság szolgálatában áll. Feloldja a merev rendszereket. Minden újrakezdést figyelemmel kísér, hogy az az isteni tervvel összhangban történjen. A régi forma meghal, s új forma születik.

Gábriel arkangyal a hírüladás és a feltámadás angyala. Elviszi az emberekhez az "örvendetes hírt", Isten szavát, kihirdeti, hogy valami új, valami jobb kezdődik. Segít, hogy felismerjük a következő célt, életcélunkat. Üzenete örömöt vált ki - mert ő maga az öröm -, és emlékeztet arra, hogy az öröm ősi, természetes állapot. Az embernek boldognak kell várnia az újat, még ha az az esemény hirtelen meg is változtatja egész életét, mint például Máriáét. Gábriel nem csak üzenetet hoz, hanem erőt is ad, hogy elfogadjuk a változást, vagy mi magunk idézzük elő, és megszünteti a merev rendszereket, amelyek megakadályozzák a mozgást. A változás idején félreáll, és kitekintést enged az újra.

Gábriel arkangyal nem csak kihirdeti az üzenetet, hanem segít is, hogy megértsük a látomásokat, a jövőt. Hisz a jövőt gyakran nem konkrét képekben látjuk, hanem szimbólumokban. Gyakran  a tudat alatti képeket is meg kell fejteni. Ekkor Gábriel mellénk áll, amint Dánielnek is segített megérteni látomásait - a Bibliában "arcnak" nevezik.

Gábriel minden helyzetet örömtelivé tesz, a legutolsó sejthez is eljut az öröm, ezáltal fokozódik a hangulat, és megemelkedik a rezgésszint. Arra biztat, hogy együtt táncoljunk az élettel, hatása különösen a nehezebb időszakokban, a depresszió, a reménytelenség idején érezhető. Megmutatja a naposabb oldalt, így újra optimisták és reménykedők leszünk. Ha átvesszük az élet ritmusát, feloldódik a merevség, megszűnnek az akadályok. De tudatossá válnak az úgynevezett "bökkenők" is, például a stressz, a bosszúság, a félelem, amelyek elveszik tőlünk az örömöt.

A hírüladás angyalaként figyelmünket vágyainkra tereli, és megszabadít a bennüket korlátozó elképzelésektől, a görcsöktől, a "nem engedhetem meg magamnak" és a "nem vagyok rá méltó" érzésétől. Megtanuljuk egyértelműen felismerni, mely elvárások és rejtett vágyak zárják el előlünk a boldog élethez vezető utat. Míg Haniel ezeket a korlátokat egy lézerfény tisztaságával oldja fel, Gábriel a meleg, pezsgő elevenséget használja.

 

A kívánságok utat mutatnak életünk fejlődése során. Kimberly Marooney azt írja, hogy az angol "desire" (vágy) szó tulajdonképpen "de sire", amelynek jelentése: 'Istentől származó'. A kívánságok és vágyak azt mutatják, mi hiányzik még a boldogságunkhoz, és erőt adnak a teljességhez vezető úton, amely a fejlődésünket szolgálja. Nem csak a spirituális úton hasznos, ha felismerjük vágyainkat és a mögöttük lévő dolgokat. Ha saját házra vágyakozunk, emögött gyakran a biztonság utáni vágy rejlik, egy kapcsolat utáni vágy mögött gyakran a szeretet, a tökéletesség és az egység utáni vágy bújik meg. Némely kívánságunk, amelyet a múltban megfogalmaztunk, már rég idejétmúlt. Vannak azonban olyan részeink, amelyek ragaszkodnak hozzá. Amíg ezek megbújnak a tudattalan sötétségében, addig nem tudjuk megtenni a következő lépést.

Vágyainkban hatalmas erő rejlik, érdemes tudatosítani magunkban és felhasználni azt. Ha az "én vagyok" kezdetű mondatokkal és a pozitív gondolkodással foglalkozunk, az is vágymunka. Az "én vagyok" típusú mondatok egyfajta hiányból keletkeznek, saját látszólagos tökéletlenségünkből, és egy vágyott célra irányulnak. A "nincs pénzem" mondatból "én gazdag vagyok" lesz, a "kétségbe vagyok esve" pedig "én csupa remény vagyok" lesz.

A vágy a kívánságok alighanem legerősebb formája, valójában gát, különösen, ha nem tudatosítjuk magunkban, ha elnyomjuk. Míg a kívánság konkrét és elérhető, addig a vágy homályos, nem konkrét, nem megfogható. "Ez olyan távoli, olyan nehéz, olyan különös", "ezt soha nem kapom meg" érzésekkel van kapcsolatban. Ezért alig vagy soha nem is teljesül, és a tökéletesen boldog élet gátjává válik.

Ha felismerjük a kívánságokat, vágyakat, akkor beteljesedhetnek, elérhetővé válnak, vagy rájövünk, hogy korábbi időszakból valók, és rég idejétmúltak, s ekkor már könnyű lemondani róluk. Némely kívánság, mint nem oda illő illúzió, elvárás mutatkozik meg. Nem létezik például a mesebeli herceg vagy álmaink asszonya, aki tökéletesen kielégítené igényeinket. Ez már csak azért sem lehetséges, mert igényeink napról napra változnak, mint ahogyan mi is. Társunknak megvan a saját lendülete, amellyel gazdagítja kettőnk kapcsolatát. Ha pontosan tudja az ember, hogy mit akar, eltűnik a "mesebeli herceg" és az "álomnő" ködös képe, és egy egészen konkrét ember jelenik meg helyette.

A reménytelen helyzetekben, amikor mi magunk sem látjuk a kiutat, gyakran bezárjuk azokat az ajtókat, amelyeken keresztül a segítség és a változás érkezhetne. Az ember áldozatnak érzi magát, tehetetlennek, magára hagyottnak, és a "semminek nincs értelme" érzés uralkodik el rajta. A lemondás olyan mértékű lehet, hogy elutasítjuk vagy elkerüljük a segítséget. Ha ilyen helyzetekben reménykedni kezdünk, hogy csoda történik (valami, amit logikusan gondolkodva teljesen valószínűtlennek találunk az adott helyzetben), kinyílik az ajtó a segítség és a változás előtt. Az elzárt és fogva tartott érzések újra áramlani kezdenek.

 

A KÖVEKEZŐ HELYZETEKBEN HÍVJUK GÁBRIELT:

- Hogy felismerjük életcélunkat, és meg tudjuk fogalmazni azt.

- Hogy pontosan meg tudjuk határozni kívánságainkat.

- Döntési helyzetekben, vagy ha boldogtalannak érezzük magunkat.

- Változások idején.

- Reménytelen helyzetekben, depresszió, szomorúság, negatív gondolatok jelentkezésekor.

- Ha valakit pusztító energiák tartanak fogva, vagy ha önmagát pusztítja.

- Olyan helyzetekben, amelyekbe beleragadtunk, belemerevedtünk, amelyekben nincs fejlődés.

- A bennünk lévő gyermek gyógyulásához.

- Öröm és tánc idején.

- A belső képek, álmok és látomások megértéséhez.

 

Meditációs gyakorlat

 

Gábriel arkangyal energiája olyan, mint a gyöngyöző pezsgő, mint a pezsgő öröm forrása, amely folyton túlcsordul. Engedjük, hogy ez az öröm és tisztaság eltöltsön bennünket. Képzeljük el, hogy ebben a pezsgő forrásban állunk, amely színesen vagy tisztán, de szüntelenül áramoltatja ezt az erőt. És mint egy virág, befogadhatjuk ezt az örömöt, ezt a pezsgő erőt átengedhetjük egész testünkön. Ez az energiaforrás lábunkon keresztül medencénkbe folyik, megtölti hasunkat, mellünket, és karunkat egészen az ujjak végéig, eltölti hátunkat, és végigbizsereg a gerincoszlop mentén egészen a fejünkig, hogy azt is megtöltse pezsgő tisztasággal. Engedjük, hogy ez az erő átáramoljon auránkon, és felélénkítsen. Figyeljük meg a bugyborékoló, tisztító energia hatását, vegyük észre, hogy e pezsgő öröm testünk és auránk mely területein áramlik át könnyedén, és mely területeken időzik hosszabban, hogy kitisztítson és megszabadítson a zavaroktól. Végül figyeljük meg, mit jelent számunkra, ha ez az isteni öröm teljesen eltölt, és kérjük ezt az erőt, hogy mindig jelenjen meg, valahányszor szükségünk van rá.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.