Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 40 legegészségesebb étel

2010.08.30

A 40 legegészségesebb étel

 

A következő gyümölcsök és zöldségek biztosítják a tápanyagok teljes egyensúlyát, de kérjük megjegyezni, hogy ez a lista nem kizárólagos és a gyermekeknek, felnőtteknek az ételek széles választékára szüksége van.

 

SÁRGARÉPA

Érzékszervek, Immunrendszer és Emésztőrendszer

Kitűnő béta-karotin-forrás, amely lényeges a bőr külső és belső egészségéhez, a tüdőnek és a légzőszerveknek is. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitaminnak fontos szerepe van az immunitásban, a vírusok és fertőzések elleni védekezésben. A répa szintén gazdag káliumban és rostokban, amelyek biztosítják a megfelelő emésztést és kiválasztódást.

 

SZEDER

Érzékszervek és immunrendszer

Ez az apró gyümölcs gazdag C-vitamin forrás, amely fontos az erős immunrendszer és a kollagén kialakulásához, ami a bőr egyik lényeges protein alkotórésze. Ráadásul a szeder gazdag béta-karotinban, ami biztosítja a jó látást. Lehet pürésíteni friss vagy konzerv gyümölcsből, mivel tápanyagtartalmát megőrzi a tartósítási eljárás után is.

 

TOJÁS

Érzékszervek, Emésztőrendszer, Csontok, Idegrendszer és Immunrendszer

Egyike a leggazdagabb A-vitamin forrásoknak, gondoskodik az immunitásról, a bőrről és  a szemről. Sok B-vitamin található benne, amely az energia előállításához és a jó emésztéshez szükséges. A tojássárgája bőségesen tartalmaz vasat (szükséges az agy oxigénellátásához), valamint cinket (az immunrendszernek) és D-vitamint (alapvető az erős csontok építéséhez gyerekeknél). Ha nincs intoleranciára utaló jel, a tojás egyike a kisgyerekeknek javasolt legfontosabb ételeknek. Kilenc hónapos kortól az étrendjük részévé kell, hogy váljon.

 

 SÁRGABARACK

Érzékszervek, Immunrendszer, Idegrendszer, Emésztőrendszer

Mély narancsszínét magas béta-karotin tartalma okozza, amely szükséges az egészséges immunrendszerhez, a jó látáshoz és az egészséges bőrhöz. Az egyik leggazdagabb vasforrás, szükséges az energia előállításához. Ráadásul könnyen és sokoldalúan felhasználható, édes íze a korai pürék és pudingok ideális összetevőjévé teszi. Áztassuk be egy éjszakára: ahogy megduzzadnak, növelik természetes enzimtartalmukat. Ha szárított sárgabarackot veszünk, kerüljük a kénnel kezeltet, mert irritálhatja azokat a gyerekeket, akik hajlamosak asztmára vagy allergiára.

 

 AVOKÁDÓ

Érzékszervek, Immunrendszer és Hormonrendszer

Ez a gyümölcs - ami inkább zöldség - az egyik leggazdagabb E-vitami forrás. Szükséges az immunrendszer számára, a sebgyógyuláshoz, és biztosítja a lágy bőrt. Az avokádó jelentős folsavforrás: szükséges a vörösvérsejtek keletkezéséhez a gyermekeknél, megelőzi a vérszegénységet, valamint bőségesen található benne B-vitamin energia előállításhoz.

 

 MANGÓ

Érzékszervek, Immunrendszer, Csontok és Emésztőrendszer

A mangó egyike a leggazdagabb béta-karotin és C-vitamin forrásoknak. Mindkettő alapvető tápanyag az immunitás erősítéséhez és az egészséges bőr, haj és szemek karbantartásához. Alkalmas kalcium- és magnéziumforrásnak az erős csontok és fogak építéséhez (gyerekeknél). A mangónak melegítő hatása is van az emésztőrendszerben. Mivel lúgos kémhatású, segít egyensúlyozni a savasságot vagy a telítettség érzését.

 

 BANÁN

Szív, Emésztőrendszer és Hormonrendszer

Valóságos energiabomba a gyerekeknek - nem csak édes íze miatt, hanem mert gazdag szénhidrát- és B-vitamin forrás, amely fontos az energiatermelésben. A banán jó káliumforrás, biztosítja az egészséges szívet, és melegítő hatása van az emésztőrendszerre, mivel serkenti a jótékony baktériumok növekedését az emésztőtraktusban. A rizs és a banán köztudottan az egyik legjobb hascsikarás csillapító kombináció gyerekeknek.

 

 RIZS

Csontok és Immunrendszer

A rizs a legfőbb táplálék a világ lakosságának több mint egyharmadának. A barna rizs energiát adó B-vitamint, valamint az immunitásnak és növekedésnek kedvező cinket tartalmaz. Egyaránt tartalmaz kalciumot és magnéziumot, amelyek az egészséges csontokhoz és fogakhoz szükségesek. Szintén kitűnő a háborgó gyomor megnyugtatására és a hasmenés csillapítására. A vizet, amelyben főzik, Távol-Keleten a kólikás gyermekeknek kínálják. Napjainkban a rizstej dobozos kiszerelésben a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető, és jó alternatíva azok számára, akik allergiásak a tehéntejre.

 

 PARADICSOM

Immunrendszer és Emésztőrendszer

Elengedhetetlen eleme a családi étkezéseknek, nemcsak változatossága, hanem kiemelkedően magas tápanyagtartalma miatt is. Szigorú értelemben a paradicsom gyümölcs, mivel gazdagon tartalmaz egy lycopén nevű antioxidánst, valamint C-vitamint, ami az immunrendszer számára nélkülözhetetlen. Azonban meg kell jegyezni, hogy a paradicsom túlzott fogyasztása meggátolhatja a kalcium felszívódását. A legtöbb ketchup (bár kifejezetten "egészséges"), magas cukortartalmú, ezért a frissen pürésített, konzerv vagy dobozos kiszerelés ajánlott.

 

 BURGONYA

Immunrendszer és Idegrendszer

Ez a szívós gyökérzöldség tartalmaz energia-előállító szénhidrátokat, és bőségesen tartalmaz B-vitamint, valamint gazdag C-vitam forrás az immunrendszer számára. Sok gyerek imádja a burgonyát, talán a B3- (szerotonin) tartalma miatt, amely boldogságfaktorként hat az agy idegnyúlványaira. Az olajban sült burgonya és a chips fogyasztását szorítsuk minimálisra, hogy elkerüljük a hasznos tápanyagok lerombolását. Kínáljuk helyette sütőben sült burgonyát, burgonyapürét és főtt burgonyát.

 

 ÉDES PAPRIKA

Immunrendszer, Emésztőrendszer és Szív

A paprika három színben fordul elő, lehet piros, narancssárga és sárga. Bőségesen tartalmaz C-vitamint és béta-karotint, ezek együttesen biztosítják az alapvető tápanyagokat az immunrendszer számára. Valójában a piros színű tartalmaz több C-vitamint, egy ugyanakkora méretű narancssárgához képest, illetve szelént, amely az immunitásértéket növeli. A zöld színű szintén gazdag C-vitaminban, de nem tartalmaz olyan sok béta-karotint. A paprika gazdag folsavban, ami alkalmas a vérszegénység megelőzésére, és rostokban, amelyek a jó emésztést és kiválasztódást biztosítják.

 

 KIVI

Immunrendszer, Emésztőrendszer és Érzékszervek

Ez a zöld gyümölcs több C-vitamint tartalmaz, mint egy azonos súlyú narancs, és kevesebb intoleranciás reakciót vált ki. Apró fekete magva omega-6 esszenciális zsírsavat tartalmaz, amely segít az olyan bőrproblémák megelőzésében, mint az ekcéma. A benne rejlő emészthető enzimek az érzékeny gyomrúaknak is megfelelőek. Könnyű és édes, joghurtokhoz vagy fagyasztva jégkrémekhez is ajánlott.

 

 SPENÓT

Csontok, Érzékszervek és Szív

Régóta ismert magas vastartalmáról. A spenót szintén gazdag kalciumban és magnéziumban: mindkét ásványi anyag lényeges az erős csontok és fogak építésénél, illetve káliumban, ami a szívet védi. Nemrég felfedezték, hogy gazdag luteinforrás, ezáltal javítja és védi a szemet, szóval a spenótot is hozzátehetjük a látást javító zöldségek listájához. Enyhén kesernyés ízének csökkentésére burgonyával pürésíthetjük.

 

MÁLNA

Immunrendszer, Csontok, Emésztőrendszer, Hormonrendszer és Idegrendszer

Ez az ízletes kis gyümölcs gazdag C- és B3-vitaminban, és magas a kalciumtartalma, így erősíti a csontokat és a fogakat. Természetes antibiotikum, segít a hányinger csillapításában, valamint csökkenti a nyálkásodást és váladékozást a megfázás és influenza alatt. A málna közismert görcsoldó hatásáról is, s ez segítséget jelenthet a menstruációt megelőző görcsök kezelésében serdülőkorban. Ideális alkotóeleme a gyümölcshabnak és a természetes jégkrémeknek.

 

 CSERESZNYE

Immunrendszer, Emésztőrendszer, Idegrendszer és Szív

A cseresznye gazdag C-vitaminban, és fontos az immunrendszernek. Görcsoldó hatású. Gazdag vasforrás, megelőzi a vérszegénységet, és növeli az agy tápanyagellátását. Ehető frissen vagy befőttként - de figyeljünk oda, hogy az édesítés nélkülit válasszuk, mivel a cseresznye önmagában is elegendő természetes gyümölcscukrot tartalmaz.

 

 KÖRTE

Immunrendszer és Emésztőrendszer

A családi konyha egyik kedvenc gyümölcse. A körte gazdag C-vitaminban (növeli az immunitást), folsavban és vasban (véd a vérszegénységtől). Pektint tartalmaz, ami segíti a kiválasztódást és a mérgező anyagok eltávolítását. Kitűnő természetes hashajtó, és megfelelő a gyermekek első ételének püréként, mivel nagyon alacsony az intoleranciaszintje. A magas jódtartalmú gyümölcsök egyike, ezért jó hatással van a pajzsmirigy működésére: könnyíti az anyagcserét és az energiatermelést.

 

NARANCS

Immunrendszer és Emésztőrendszer

Mindenki tudja, hogy gazdag C-vitaminban, jelentős antivírus- és antibiotikus tulajdonsággal rendelkezik, ami az egyik legnépszerűbb gyümölccsé teszi. Egészben fogyasztva rostjai segítenek a kiválasztódás szabályozásában, megelőzve a székrekedést. Azonban a narancs csak frissen fogyasztva fejti ki jótékony hatását - az üzletekben gyakran néhány hete leszedetten kapható, vagy úgy, hogy még beérés előtt leszedték. A frissen facsart, dobozos narancslének gyakran nagyon magas a gyümölcscukor-tartalma, amely káros lehet a gyermekeknek. A legjobb, ha narancsfélék széles választékát: mandarint vagy clementine-t adunk a gyereknek, vagy szezon idején magát a narancsot. Egyéves kortól ajánlott, de bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyermek nem mutat intoleranciát.

 

GÖRÖGDINNYE

Immunrendszer, Idegrendszer és Szív

Néhány táplálkozási szakértő véleménye szerint a legjobb C-vitamin forrás ez a karibi gyümölcs, amely gazdag béta-karotinban, és az egyik legjobb immunerősítő. Szintén gazdag káliumforrás, amelynek szívműködést szabályozó hatása van, jótékonyan hat az idegrendszerre. Gyorsan emészthető, ezért külön kell fogyasztani más ételektől. Alkalmas nyári gyümölcslevek, gyümölcspuncsok készítésére.

 

TÖK

Immunrendszer, Csontok, Idegrendszer és Szív

Mint minden narancsszínű zöldség, a tök is gazdag vasforrás, fontos az energia képzéshez és az agy tápanyagellátásához. A kalcium és a magnézium (ami az egészséges csontokhoz és fogakhoz szükséges) egyaránt megtalálható ebben a zöldségben. A gyermekeknek a püré és a pép gazdag tápanyaga válhat hasznukra, míg az idősebb gyerekek a zöldségchipsért rajonganak, vagy a sütőben sütött változatáért, ahol karamellhez hasonló ízűvé és édessé válik.

 

ÉDESBURGONYA

Immunrendszer, Csontok, Idegrendszer és Érzékszervek

A tökfélékhez hasonló a tápanyagtartalma, csak az édesburgonya egyéb tápanyagokat is tartalmaz: D-vitamint (a csontok egészségéért) és E-vitamint (az immunitásért és a bőr egészségéért). Különösen jó B3- vitamin vagy niacinforrás, ami a kiegyensúlyozott hangulatért felelős, és kiváló választási lehetőség a megszokott burgonya helyett azoknak, akik tudatosan figyelnek a súlyukra, de még energiát nyújtó ételekre van szükségük. Első ételnek nagyon jó a gyerekeknek, mivel egészen édes és magas a víztartalma.

 

 SZILVA ÉS ASZALT SZILVA

Immunrendszer, Emésztőrendszer és Idegrendszer

Gazdag vasforrás. A szilva sokféle színben előforduló gyümölcs. A legmagasabb C-vitamin és béta-karotin tartalma a sötétebb változatainak van, ezek az immunrendszer megerősítésében játszanak szerepet. A héját is fogyasszuk, így magas rosttartalmú ételhez jutunk. A magas rosttartalom javítja a kiválasztódást. Túlzott fogyasztása hasmenést okozhat, mivel a szilva enyhén hashajtó hatású. Az aszalt szilvának magasabb a vastartalma, így nagyon jó hatással van a lábadózóra. Kis gyerekeknél bevezetéskor csak kis mennyiségben adható.

 

TONHAL

Immunrendszer, Idegrendszer, Érzékszervek, Csontok, Hormonrendszer és Szív

A tonhal olajos hal, gazdag D-vitamin és kalciumforrás. Bőségesen tartalmaz omega-3 esszenciális zsírsavat, ami a hormonális egyensúlyhoz, az agy működéséhez és a gyulladások megelőzéséhez szükséges, amilyen az ekcéma, az asztma és a szénanátha. E-vitamint és szelént tartalmaz, ami védi az esszenciális zsírsavakat, ami viszont az immunrendszer számára lényeges tápanyag. Ráadásul a tonhal egyaránt sok B12- és B2-vitamint tartalmaz, ami az egészséges szív és koszorúér működéséhez, valamint a kiegyensúlyozott szellemi állapothoz szükséges. A konzerv és a friss változat egyaránt megfelelő táplálék, a konzerv esetében válasszunk olíva- vagy napraforgóolajos változatot.

 

KARFIOL

Immunrendszer, Csontok, Emésztőrendszer, Idegrendszer és Szív

 A karfiol ugyanabba a családba tartozik, mint a brokkoli. Ugyanazok a tápanyagok találhatók benne, de halványabb színe jelzi, hogy kevesebbet tartalmaz belőlük. Gazdag folsavban, ami a vörösvérsejtek képzéséhez fontos, hogy biztosítva legyen az erős érrendszer, valamint az oxigén és a tápanyagok szállítása az agyhoz. Magas rosttartalma fontos az emésztőrendszer számára, hogy megelőzzük a székrekedést. Magas foszfortartalma viszont szeleket okozhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Csecsemőknél öt hónapos kortól pürésíthetjük. Nagyobb gyerekeknek süthetjük vagy vegyes zöldségragukhoz curryvel ízesítve adhatjuk.

 

SAJT

Immunrendszer, Csontok, Érzékszervek és Emésztőrendszer

Elsődleges proteinforrás, sok kalciumot és D-vitamint tartalmaz, ezzel segíti az egészséges csontok és fogak fejlődését gyerekeknél. Különösen nagy érték a vegetáriánusoknál, mivel a benne lévő cink növeli az immunitást és jótékonyan hat az emésztésre. Kisgyerekeknek csak pasztőrözött sajt adható, és hat hónapos kor alatt be se vezessük, hogy csökkentsük az intolerancia esélyét. Tehéntej-, kecsketej- és birkatej-alapú sajtok ajánlottak.

 

CSIRKEHÚS

Immunrendszer, Idegrendszer, Érzékszervek és Hormonrendszer

Ez a leggyakoribb fehér hús, és ez az egyik elsőnek bevezetett állati eredetű protein a kisgyerekeknél. Mivel elsődleges protein, mind a nyolc aminosavat tartalmazza. Magas az A-vitamin, B3- és B6-vitamin tartalma, amelyek a szellemi egyensúlyhoz, észlelő funkciókhoz és a tanulás folyamatának könnyítéséhez járulnak hozzá, ezért fontos üzemanyag az agy és a növekedésben lévő test számára. A csirkehús kitűnő cinkforrás, ami az immunitást növeli. Gyakori összetevője lehet a leveseknek, azonban ügyelnünk kell rá, hogy minőségi terméket vásároljunk, mert a kereskedelmi forgalomban kapható húsok jó része hormonnal és antibiotikumokkal kezelt. Ha tehetjük, szerezzünk be bioárut.

 

 ALMA

Immunrendszer, Emésztőrendszer és Kiválasztórendszer

Minden idők legkedveltebb gyümölcse. Magas C-vitamin- és béta-karotin tartalmú, amelyekkel az immunrendszert erősítjük. Pektintartalma azoknak a jótékony baktériumoknak a működését stimulálja az emésztőrendszerben, amelyek eltávolítják a testből a méreganyagokat. Ha héjastul fogyasztjuk, magas rosttartalomhoz jutunk, amivel elősegítjük a kiválasztódást, és megelőzhetjük, hogy szorulásunk legyen. Ügyeljünk arra, hogy az almalé ne helyettesítse a gyümölcsöt, mivel abból kiszűrik a rostokat, túlzottan cukrozott és savas, így egyes gyermekeknek akár gyomorgörcsöt is okozhat.

 

LAZAC

Immunrendszer, Idegrendszer, Érzékszervek, Csontok és Hormonrendszer

Mivel ez egy olajos hal, magas a kalcium- és D-vitamin tartalma, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz és fogakhoz. Bőségesen található benne omega-3 esszenciális zsírsav, ami a hormonális fejlődéshez és egyensúlyhoz, valamint az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges. A lazacban lévő E-vitamin megóvja ezeket az esszenciális zsírokat, és a szelénnel együtt fontos tápanyagául szolgálnak az immunrendszernek és az egészséges bőrnek. Azoknál kik valamilyen gyulladásos betegséggel vagy olyan bőrproblémával küzdenek, amilyen az ekcéma és a pszoriázis, gyakran kimutatható az omega-3 esszenciális zsírsav hiánya, ezért ajánlott az olajos halak rendszeres fogyasztása.

 

TEJ

Csontok és Szív

Minden tej nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és D-vitamint, amely az egészséges csontok és fogak építéséhez elengedhetetlen, valamint szerepet kapnak az egészséges szív fejlődésében és a növekedés folyamatában a gyerekeknél. A gyerekek egyre gyakrabban mutatnak intoleranciát a tehéntejre, ezért próbáljuk helyette a kecske- vagy birkatej termékeit adni. Ezek széles választékban kaphatók a boltokban. Azok a gyerekek, akik laktózenzim termelésének képessége nélkül születtek, nem tudják megemészteni a tej cukortartalmát, így nekik a tejtermékeket törölniük kell az étrendjükből. Azonban sok más étellel helyettesíthetjük ezeket: tojással, olajos halakkal, zöld leveles zöldségekkel, amelyek biztosítják a lényeges tápanyagok bevitelét.

 

BROKKOLI

Immunrendszer, Csontok, Emésztőrendszer és Szív

Az egyik leggazdagabb kalcium- (a nyers brokkoli több kalciumot tartalmaz, mint a tej!) és magnéziumforrás. A brokkoli bőségesen tartalmaz K-vitamint, ami biztosítja az erős csontok fejlődését a gyerekeknél. Főleg azoknak fontos tápanyag, akik intoleránsak a tejtermékekre. Kiváló B-vitamin, valamint C-vitamin forrás, valódi csodaétel. Természetes antibiotikum és vírusölő hatású. Bőséges rosttartalma segíti a kiválasztódást. Mint zöld színű zöldség, korán bevezethető a csecsemők étrendjébe püréként, és rendszeresen kínáljuk a nagyobbaknak sütve vagy párolva.

 

ŐSZIBARACK

Immunrendszer, Emésztőrendszer, Idegrendszer, Érzékszervek és Szív

Mint narancsszínű gyümölcs, bőségesen tartalmaz béta-karotint és C-vitamint. Mindkettő az egészséges immunrendszer kialakításához, a vírusok és fertőzések elkerüléséhez szükséges. Ráadásul folsavtartalma is igen magas, amely az agy és izmok számára tápanyagot szállító vörösvérsejtek termelődéséhez, és az idegrendszer számára szükséges. Amikor héjával együtt fogyasztjuk, magas rosttartalmú ételhez jutunk, ami segíti a kiválasztódást. Enyhe hashajtó hatású. Különböző korban különféle elkészítési módok ajánlottak. Mivel ez egy savas, könnyen felszívódó gyümölcs, az érzékeny gyermekeknek csak érett gyümölcsöt adjuk.

 

 PASZTERNÁK

Emésztőrendszer, Idegrendszer, Kiválasztórendszer és Szív

Ez a tápanyagban gazdag gyökérzöldség magas káliumtartalma miatt fontos az idegrendszernek, jó a vesék és a bélrendszer egészségének, mivel enyhe vízhajtó hatású. Ráadásul a paszternák gazdag vasforrás, amely szükséges az energiatermeléshez és megelőzi a vérszegénységet. Értékes rostokat állít elő az emésztőrendszernek, és segíti a szabályos kiválasztódást.

 

KARÓRÉPA

Immunrendszer, Idegrendszer és Szív

Ez a gyökérzöldség a brassica-félék családjába tartozik (a brokkoli, káposzta és kelbimbó is ide tartozik). Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védelmet biztosítanak a betegségek és fertőzések ellen, speciális összetétele erősíti az immunrendszert és véd a ráksejtek ellen. A karórépa gazdag folsav- és káliumforrás: jót tesz a szív és artériák egészségének, valamint az idegrendszernek.

 

BORSÓ

Immunrendszer, Szív, Érzékszervek és Emésztőrendszer

Meglepően nagy mennyiségben tartalmaz proteint, amely szükséges a szövetek és szervek növekedéséhez. A borsó magas A- és C-vitamin- (az immunfunkciókhoz), valamint cinktartalmú (a növekedéshez és a gyors sebgyógyuláshoz), magnézium- és kalciumtartalma jó hatással van a szívre.

 

PAPAYA

Immunrendszer, Emésztőrendszer, Idegrendszer és Érzékszervek

Ez a narancssárga gyümölcs a legbőségesebb béta-karotinforrás, ami az immunrendszer számára, valamint a látás megóvására lényeges. A papya egy papin nevű természetes emésztőenzimről is gondoskodik, amely segít lebontani a proteineket, valamint csökkenti a nyálkatermelést, és segít az orr tisztulásában. Erőteljes antiparazita hatású, főleg, ha a fekete magokat is pürésítjük a gyümölccsel együtt. Segítségével megvédhetjük a gyermeket az orsógilisztától és a végbélgilisztától.

 

LENCSE

Immunrendszer, Idegrendszer, Szív és Csontok

Az egyik legrégebben ismert hüvelyes. A lencse az egyik legjobb zöldségalapú proteinforrás: annyi proteint tartalmaz, mint a legtöbb hús. Nagyon magas a vastartalma, gazdag kalcium-, kálium- és magnéziumforrás (növekedéshez és immunitáshoz). Gazdag B-vitaminban is, ami szükséges az energiatermeléshez és a mentális egészséghez. Ezeket a hüvelyeseket óvatosan kell a csecsemők étrendjébe bevezetni, mert nehezen emészthetők. Bevezetésük nem ajánlott 12 hónapos kor alatt. A lencse kiváló proteinforrás, vegetáriánus fasírthoz, ragukhoz és húsmentes bolognai szószhoz adható.

 

 KUKORICA

Idegrendszer, Hormonrendszer, Szív és Emésztőrendszer

Hagyományosan szénhidrátforrásként fogyasztjuk az őszi hónapokban. A csöves kukorica kitűnő B-vitamin forrás, ami az energiatermeléshez szükséges. A kukoricaszemek héja bőségesen tartalmaz oldhatatlan rostokat (a jó emésztésért és kiválasztódásért), káliumot (szabályozza a szív egészségét és az idegrendszert) és foszfort (az agy és az idegrendszer számára). A kukorica gazdag magnéziumban: ez az izmok elernyedéséhez szükséges. Az egyik legjobb növényi vasforrás, segít a vérszegénység megelőzésében. A kukoricakonzerv levét öntsük le és mossuk át, hogy megtisztítsuk a sótól és cukortól. A sárga kukoricaliszt vagy polenta kiváló alternatíva a burgonyapüré elkészítéséhez.

 

ZAB

Immunrendszer, Érzékszervek, Csontok, Szív és Emésztőrendszer

A csontfejlődésben fontos szerepet játszó gabonaféle. Bőségesen tartalmaz kalciumot, magnéziumot és mangánt. A zabban oldhatatlan rostok találhatók, melyek segítik az emésztést és a kiválasztódást, ráadásul méregtelenítő hatású is. Az egyik legjobb szilikonforrás, amely a haj, a körmök és a bőr növekedéséhez szükséges. Az ekcémában és más bőrbántalmakban szenvedőknek gyakran hiányuk van belőle. Gazdag B-vitamin- és vasforrás. A zab az egyik legfontosabb és jól variálható összetevője az egészséges étrendnek. Hogy a gluténérzékenység esélyét csökkentsük, ne vezessük be 12 hónapos kor előtt. A zab számos változatban felhasználható, müzliszeletekben és gyümölcsökre szórva is (erről bővebben később).

 

MAZSOLA

Immunrendszer, Szív, Emésztőrendszer és Kiválasztórendszer

A sötét mazsola és a magtalan, szmirnai mazsola egyszerűen szárított szőlőszem, tehát koncentrált tápanyag. Gazdag vas- és káliumforrás, mindkettő szükséges a szív egészségéhez és a vérszegénység megelőzéséhez. Ráadásul a héja bőségesen tartalmaz magnéziumot, és kiváló hashajtó a székrekedéssel küzdőknek. Káliumtartalma miatt jó a veséknek és a beleknek, megvéd a fertőzésekkel szemben, valamint magas a C-vitamin tartalma. Keressük a szőlőleveleket is, bár sokszor fölöslegesen édesítette.

 

EPER

Immunrendszer, Csontok, Szív és Idegrendszer

Gazdag béta-karotinban és C-vitaminban (az immunitások), valamint folsavban és káliumban (a szív és az idegrendszer egészségéért). Az eper az egyetlen gyümölcs, amely K-vitamint tartalmaz, ami alapvető a kalcium felszívódásához és a csontok megszilárdulásához. Azonban irritálhatja azokat, akik ekcémában és más bőrbetegségekben szenvednek. Vigyáznunk kell vele, amikor először vezetjük be a kisgyermek étrendjébe, mivel a bogyó felületén lévő apró magvak izgathatják a fejletlen emésztőrendszert.

 

BÁRÁNYHÚS

Immunrendszer, Csontok, Szív, Idegrendszer és Érzékszervek

A vörös húsok közül a bárányhús elsődleges proteinforrás. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas a vas-, kalcium- és cinktartalma, mindegyikük a szív egészségéért fontos. A bárányhús kifejezetten gazdag B6-vitaminban, ami alapvető az észlelő funkciónál és az agy egészségében. A bárányhús a legkevesebb intoleranciát kiváltó hús. Gyakran az első vörös hús, amely a csecsemő étrendjébe bevezetésre kerül. Általában a termelői, biováltozatot ajánljuk, hogy elkerüljük azokat az antibiotikumokat és hormonokat, amelyeket a nem-termelői húsok gyakran tartalmaznak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.