Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ásana, testgyakorlatok

2010.10.02

Ásana

 

A Desikachar tradíció a legszembetűnőbben talán az ásana-k gyakorlásában különbözik más tradícióktól. Mi is a legjellemzőbb a vini jógában, ahogy sokan ezt a hagyományt nevezik, ha a testgyakorlatok, ásana-k állnak a középpontban?

 

Dinamikus gyakorlás: nem maradunk egy pózban, hanem következő légzéssel másik pózt, helyzetet veszünk fel. A rövid, közepes vagy hosszú gyakorlatsorokat többször megismételjük.

 

A légzés vezeti a gyakorlatokat. A cél itt az, hogy a hosszú, egyenletes légzést elkezdjük, egy másodperc után kezdjük a mozdulatot, úgy koordináljuk, hogy a mozdulat befejezése után még egy picit tart ez a légzés.

 

Egy ásana-t, melyet statikusan, tehát több légzés idejéig kitartva akarunk gyakorolni, alaposan előkészítünk, illetve a testünket, testrészeinket, légzésünket készítjük rá fel, és a statikus gyakorlás után kiegyenlítjük.

 

Statikus gyakorlás: azt jelenti, hogy a felvett pózt egy, de inkább több hosszú, egyenletes légzés idejéig kitartjuk, s általában mozdulatlanok maradunk ezalatt.

 

Gyakorlatsorok, melyek legtöbbször úgy épülnek fel, hogy az egyik póz kiegyenlíti a másikat, harmonikus egységet alkotnak és alig vagy egyáltalán nem igényelnek előkészítést. Általában dinamikusan gyakoroljuk őket, de variálhatjuk egyes pózok kitartásával is.

 

Alternatívák, változatok: fontos téma, hogy a gyakorlatok, az ásana-k vannak miértünk és nem fordítva. Ezért a gyakorlatoknak nem szabad fájdalmat okozniuk. Idővel a legtöbb jógagyakorlóban kifejlődik az önmagával szembeni felelősség, és érzi, hogy melyik variáció nem tesz jót, vagy időnként nem esz jót. A szék használata is jellemző, mely sok ásana gyakorlását lehetővé teszi akkor is, ha itt-ott testi problémáink vannak, mégpedig anélkül, hogy a tartás, a póz jellege, jellemzője túlzottan megváltozna vagy hatása csökkenne.

A következő cikkekben 16 ásana-t mutatok be, és mindegyik ásana-hoz egy teljes, kidolgozott ásana gyakorlatsorozatot javaslok.

Ezenkívül különböző gyakorlatsorokkal és a szék alkalmazásával ismerkedhetünk meg.

A vini-jóga után pedig más, különböző jógafajtákat mutatok be.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.