Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütés

2010.11.09

Feltöltés alatt (Ha feltöltés előtt szeretne olvasni egy megadott témában, írjon az r.barbara80@gmail.com címre és egy napon belül elküldöm a kért receptet)

 

CSOKOLÁDÉTORTA GAZDAGON

Pillanatok alatt az asztalra varázsolható, ha javaslatunkat követve a mikrohullámú sütőt ezúttal sütésre is használják. (Klasszikus)

 

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 1 óra

6-8 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

vaj a tortaforma kikenésére

3 ek kakaópor

3 ek meleg víz

225 g puha margarin

4 tojás

1 kk vaníliakivonat vagy vaníliás cukor

225 g finomliszt

1 cs sütőpor

csokoládélevélkék díszítéshez

A krémhez:

175 g vaj

225 g cukor

350 g porcukor

100 g csokoládé

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Béleljünk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. Keverjük el a kakaót a vízzel. Egy másik tálban keverjük habosra a margarint a cukorral. Tegyük bele a kakaót, a tojásokat és a vaníliát. Keverjük hozzá óvatosan a lisztet.

 

2) Öntsük a masszát a formába. Süssük kb. 50-60 percig. Ha megsült, 5 perc múlva borítsuk ki, és rácson hagyjuk kihűlni.

 

3) A krémhez langyosítsuk meg a vajat. 6 ek vizet a cukorral keverjünk össze, amíg a cukor el nem olvad. Forraljuk fel, majd keverjük bele a porcukrot és a vízgőzön felolvasztott csokoládét. A csokoládés masszához keverjük hozzá a vajat. Hűtsük 15 percig.

 

4) Tegyünk félre 2 ek krémet. Vágjuk a tortát 3 részre, kenjük meg a krém többi részével úgy, hogy a torta külsejére is jusson. Díszítsük a félretett krémmel és csokilevélkékkel.

 

TIPP:

Csokilevelek: Szedjünk néhány falevelet és mossuk meg alaposan őket. Mártsuk a leveleket olvasztott csokoládéba, majd húzzuk le őket, ha megdermedtek.

 

Mikrohullámú sütőben készítve: Béleljünk ki egy mikrohullámú sütőben használható, 20 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral. Tegyük bele a masszát, simítsuk el a tetejét, és közepes hőfokon (75%) süssük 11 percig. Hagyjuk állni 10 percig, mielőtt kiborítjuk.

 

BARACKTORTA

A hagyományos angol pudingnak egy különleges változata. A barack és a cseresznye sajátos zamatot, ízt és színt kölcsönöz a süteménynek. (Otthoni ízek)

 

Előkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: 1 óra 50 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

375 g fagyasztott tészta

2 ek sárgabaracklekvár

400 g sárgabarack

40 g cukrozott cseresznye

100 g vaj

100 g cukor

2 tojás

25 g finomliszt

1 cs sütőpor

50 g darált mandula

1 citrom reszelt héja

csipetnyi őrölt fahéj

2 ek tej

25 g vékonyra szeletelt mandula

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, és az egyik felével béleljünk ki egy gyümölcstortaformát. Szurkáljuk meg a tésztát villával.

 

2) Kenjük rá a lekvárt a tésztára. Csöpögtessük le a barackokat, és helyezzünk minden félbevágott barack közepébe egy-egy szem cukrozott cseresznyét. Helyezzük őket a lekvárra. Tegyük rá a tészta másik felét.

 

3) Keverjük habosra a vajat a cukorral. Keverjük hozzá a tojást, majd a lisztet, a sütőport, a darált mandulát, a citromhéjat, a fahéjat és a tejet.

 

4) Kenjük a masszát a tészta tetejére, simítsuk el, és hintsük meg a mandulaszeletekkel. Erős fokozaton süssük 20 percig, majd csökkentsük a hőfokot (180 °C-ra) 4-es fokozatra, és így süssük további 1,5 óráig.

 

TIPP:

Fedjük be a tortát fóliával, ha idő előtt megbarnulna a teteje.

 

GYÜMÖLCSKOSÁRKÁK

Bármilyen gyümölcs felhasználható ezekhez a kis kosárkákhoz. Ha beszerezhető, készítsük pl. eperből, málnából. Süthetünk egy nagy kosarat is, majd díszíthetjük válogatott gyümölcsökkel.

 

Előkészítési idő: 30 perc + hűtési idő

Sütési idő: 25 perc

8 kosárkához

 

HOZZÁVALÓK:

400 g fagyasztott tészta (nálunk nem kapható, de a kész gyümöcstortalap beszerezhető)

4 ek sárgabaracklekvár

100 g eper

100 g málna

100 g fekete ribizli

100 g piros ribizli

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, és béleljünk ki vele kosárka alakú sütőformákat. Tegyünk a tésztára sütőpapírt és babot, és így süssük 15 percig. Majd vegyük le a babot és a papírt, és így süssük további 5 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Óvatosan vegyük ki a formából a kosárkákat.

 

2) Tegyük a lekvárt és 1 ek vizet egy lábosba, és állandóan kavargatva addig melegítsük, amíg szép, fényes mázat kapunk. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre, hogy egy kicsit sűrűsödjön. Kenjük meg ezzel a mázzal a tészták belsejét, hogy ne ázzanak el. Rendezzük el csinosan a gyümölcsöket a kosárban.

 

3) Kenjük óvatosan a gyümölcsökre a lekvármázat, és tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

 

TIPP:

Választhatunk a gyümölcsökkel ízben és színben harmonizáló mázakat, a felolvasztott pirosribizli-kocsonya vagy az átszűrt málnalekvár pl. kitűnően illik a piros gyümölcsökhöz. A túl édes lekvárokat pár csepp citromlével tompíthatjuk. Díszítésként csokidarabkákat is szórhatunk a mázra, illetve a kosárka belsejébe, a különleges ízhatás kedvéért. Ananászdarabokat is felhasználhatunk.

 

Vendégváró süteményként tálalhatjuk tejszínhabbal vagy fagylalttal.

 

MOGYORÓS FORRÁZOTT FÁNK (PROFITEROLES)

Ez a desszert kifejezetten vendégkápráztató finomság. A lágy csokoládéöntet és a ropogós mogyorós töltelék ötvözete igazi meglepetés még az ínyenceknek is.

 

Előkészítési idő: 40 perc + hűtés

Sütési idő: 35-40 perc

40 darab

 

HOZZÁVALÓK

olaj, a kenéshez

75 g vaj

95 g liszt, átszitálva

csipetnyi só

3 egész tojás, felverve

75 g mogyoró, pirítva, hámozva, és durvára vágva

A töltelékhez:

300 ml tejszínhab

1 ek porcukor, átszitálva

75 g mogyoró, pirítva, hámozva, és durvára vágva

A csokoládéöntethez:

175 g étcsokoládé, darabokra törve

4 ek nádcukorból készült (sárga) szirup

25 g vaj

 

1) Készítsük el a forrázott tésztát: béleljünk ki sütőpapírral 2 sütőlemezt, és kenjük meg olajjal. Olvasszuk meg a vajat 215 ml vízben, forraljuk fel. Öntsük bele a lisztet, és vegyük le a tűzhelyről. Verjük, amíg megsűrűsödik, tegyük bele a sót, és hagyjuk kihűlni. Melegítsük be a sütőt 200 °C-ra (6-os fokozat). Keverjük a felvert tojásokat apránként a forrázott tésztába, amíg eléri a megfelelő sűrűséget. Rakjuk bele az összevágott mogyorót.

 

2) Formáljunk két teáskanállal gombócokat a masszából, és tegyük a sütőlemezre, egymástól távol. Süssük pirulásig, kb. 20-25 percig. Vegyük ki, és vájjunk mindegyikbe egy kis lyukat, majd tegyük vissza 5 percre.

 

3) Amíg hűl a fánk, készítsük el a tejszínes tölteléket. Verjük fel a tejszínhabot keményre. Óvatosan keverjük bele a porcukrot és a mogyorót. Töltsük habzsákba, és nyomjuk bele a gömbökbe.

 

4) A csokoládéöntethez olvasszuk föl a csokoládét a vajjal és a sziruppal. Vegyük le a tűzhelyről. Keverjük simára. Hűlés után tálaljuk.

 

TIPP

Ha még különlegesebb ízt szeretnénk elérni, keverjünk 1-2 ek Brandyt a kihűlt csokoládészószba.

 

NARANCSOS-CITROMOS TORTA

A cukros-tejes krém lágyítja ennek a tortának a savanykás ízét. Így üdítően kellemes, édes-savanyú süteményt kapunk, sok citrommal a tetején.

 

Előkészítési idő: 25 perc + hűlés

Sütési idő: 50 perc

6-8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

35 dkg omlós linzertészta gazdagon (lásd Sütési fortélyok)

1,5 dl tej

5 dkg cukor

2 tojássárgája 1 1/2 kk zselatin

1 citrom leve és héja

1 narancs leve és héja

1,5 dl tejszín

A díszítéshez:

3 citrom felkarikázva

10 dkg cukor

 

1) Béleljünk ki egy 24 cm átmérőjű gyümölcstorta formát a tésztával. Takarjuk le sütőpapírral és szórjunk a papírra babot. Süssük 20 percig. Vegyük le a sütőpapírt és a babokat róla, és tegyük vissza 5 percre a sütőbe.

 

2) 2,5 dkg cukorral forraljuk fel a tejet. Vegyük le a gázról. A megmaradt cukorral addig verjük a tojássárgákat, amíg krémes és fehér lesz. Állandóan kavargatva öntsük a forró tejet a cukros tojássárgájára. Tegyük vissza a tűzre, és addig főzzük lassú tűzön, amíg összesűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.

 

3) Szórjuk a narancs- és citromlére a zselatint. Lassan melegítsük, amíg teljesen fölolvad, majd keverjük a tejes krémbe. Tegyük bele a narancshéj- és citromhéjreszeléket, és hagyjuk kihűlni.

 

4) Verjük fel a tejszínhabot és öntsük hozzá a krémhez. Óvatosan keverjük össze és öntsük rá a tésztára, majd tegyük a hűtőszekrénybe.

 

5) Közben készítsük el a tortadíszítést: Tegyük a citromokat, a cukrot és 3 dl vizet egy lábosba és főzzük 15 percig. Vegyük ki a citromkarikákat, és szárítsuk meg konyhai törlőpapíron. A megmaradt szirupot főzzük tovább 5 percig, amíg összesűrűsödik, majd hűtsük ki.

Rendezzük el esztétikusan a citromkarikákat a torta tetején, majd öntsük rá a szirupot.

 

TIPP

Ha tisztán citrom- vagy narancstortát akarunk készíteni, így módosítsuk a receptet: 1 citrom és 1 narancs leve és héja helyett 2 citrom vagy 2 narancs héját és levét használjuk fel.

 

GYÜMÖLCSTORTA FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL

Egyszerű piskótatorta finom és egészséges töltelékkel. Ízletes mandulás piskóta gyümölcsös krémtúróval és friss gyümölcsökkel.

 

Előkészítési idő: 40 perc + hűtési idő

Sütési idő: 40 perc

6-8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

zsír vagy vaj a sütőforma kikenéséhez

8 dkg liszt + egy kevés a sütőforma megszórásához

8 dkg kristálycukor + egy kevés a sütőforma megszórásához

3 tojás

csipetnyi só

4 dkg darált mandula

1 kk mandulaaroma

A töltelékhez

23 dkg lila szőlő

2 narancs

1 zöld alma

1 banán

10 dkg eper

25 dkg gyümölcsízű krémtúró

A sárgabarackmázhoz

3 ek sárgabaracklekvár (vagy dzsem)

1 citrom leve

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Kenjünk ki vajjal egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát, béleljük ki sütőpapírral és szórjuk meg liszttel és cukorral.

 

2) Verjük fel a tojásokat a cukorral egy nagy tálban, amelyet gőz fölé tartunk. Addig verjük, amíg a tojás habos nem lesz. Keverjük össze a lisztet a cukorral, majd apránként keverjük a tojásos keverékbe. Szórjuk bele a darált mandulát, majd a mandulaaromát is. Öntsük bele az előkészített tortaformára és süssük kb. 30 percig. Akkor jó, ha egy hústűt beleszúrunk, és az nem lesz ragacsos. Hagyjuk kihűlni.

 

3) A töltelékhez: felezzük el, és magozzuk ki a szőlőket. Hámozzuk meg a narancsokat és bontsuk cikkekre. Hámozzuk meg és negyedeljük el az almákat. Karikázzuk fel a banánt. Mossuk meg és vágjuk fel az epret.

 

4) Tegyünk félre 2 epret, a többit pedig keverjük a krémtúróhoz. Vágjuk a tortát 3 részre. Kenjük meg a rétegeket a töltelékkel.

 

5) A sárgabarackmázhoz: olvasszuk meg a lekvárt a citromlével és 1 ek vízzel. Forraljuk föl, majd szűrjük le. Kenjük meg a torta tetejét a mázzal, de rakjunk félre belőle egy kicsit. Tegyük a gyümölcsöket körbe a piskótára, majd kenjük rá a mázat.

 

 

ARMAGNAC KÖRTETORTA
A zamatos, lédús körte íze még kiválóbb, ha ilyen krémes öntettel bolondítjuk meg. A mandulás pite is eltér a megszokottól, mert kisülve igen omlóssá válik.
 
Előkészítési idő: 25 perc + hűtés
Sütési idő: 50 perc
6-8 személyre
 
HOZZÁVALÓK
4 db meghámozott, félbevágott és kimagozott körte
3 ek citromlé
5 ek Armagnac
2 ek kristálycukor
1,5 dl tejszín
A mandulás tésztához
23 dkg liszt
1 csipet só
8 dkg darált mandula
8 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
18 dkg sótlan, olvasztott vaj
 
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőn 4-es fokozatra). A körtefeleket tegyük egy tűzálló edény aljára, és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
 
2) Öntsünk rá 3 ek Armagnacot, takarjuk le fóliával, és 15-20 perc alatt közepesen süssük át. Hagyjuk kihűlni.
 
3) Ezalatt készítsük el a tésztát. Szitáljuk a lisztet és a sót a deszkára, tegyük hozzá a darált mandulát és formázzunk egy kis mélyedést a halom közepén. Fokozatosan dolgozzuk bele a cukrot, tojássárgáját és a vajat. Óvatosan gyúrjuk át, majd becsomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.
 
4) A tészta felét nyújtsuk ki, és igazgassuk egy 23 cm-es gyümölcstortaformába. A lecsepegtetett körtéket rakosgassuk rá úgy, hogy vékonyabb oldaluk középen összeérjen. Ezután nyújtsuk ki a tészta másik felét is, vágjunk ki a közepéből egy 5 cm-es lyukat, és helyezzük a körték tetejére. Kenjük át vízzel és szórjuk meg cukorral.
 
5) 200 °C-on 30 percig süssük, vagyis addig, míg a tészta halványsárga nem lesz. Ekkor verjük fel a tejszínhabot, elegyítsük bele a körte levét és a maradék Armagnacot. Az elkészült, még forró torta közepére tegyünk a habból egy halmocskát.
 
TIPP
Ha a pitetorta széleit egy kis fóliával letakarjuk, nem fog túlságosan megbarnulni sütés közben.

 

 

HÁROMGYÜMÖLCSÖS DARÁZSFÉSZEK
A sütőből frissen kivett, porcukros darázsfészek ellenállhatatlan gyümölcsös, omlós belsejével. Érdemes rögtön két adagot sütni, és az egyiket lefagyasztva eltenni, ha marad!
 
Előkészítési idő: 30 perc + kelés
Főzési idő: 25 perc
9 darab
 
HOZZÁVALÓK
2 dkg élesztő
8 dkg kristálycukor
1 felvert tojás
2,1 dl langyos tej
8 dkg vaj + tepsi kikenéséhez
45 dkg szitált liszt
½ kk szitált só
1 kk szitált fűszerkeverék
5 dkg aprított aszalt sárgabarack
2 dkg aprított cukrozott cseresznye
3 dkg mazsola
1 kk nyers cukor
 
1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Keverjük össze az élesztőt 1 kk cukorral, a tojással és tejjel, és tegyük meleg helyre, amíg meg nem kel. Dolgozzuk össze a vaj felét, a lisztet, sót, fűszert és a maradék cukor felét.
 
2) Az élesztős keveréket öntsük a liszt közepében képzett mélyedésbe, és gyúrjunk puha tésztát.
 
3) Amikor már nem ragad a deszkához, tegyük tálba, és lefedve hagyjuk meleg helyen kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére nő.
 
4) Gyúrjuk át a tésztát újra, majd nyújtsuk ki 23x23 cm-es méretre. Öntsük rá a maradék vajat, cukrot és az aszalt gyümölcsöket, majd az egészet tekerjük föl.
 
5) Vágjuk a tekercset 9 egyenlő részre, majd tegyük a kikent tepsibe. Szórjuk meg nyers cukorral. 15 perc pihentetés után 20-25 percig süssük. Szétválasztás előtt hagyjuk kihűlni.
 
TIPP
Lefagyasztva 3 hónapig is eláll, ha jól becsomagoljuk hűtés után.

 

 

DIÓS RÉPATORTA
Finom vasárnap délutáni sütemény. A reszelt sárgarépától puha, a diótól pedig ropogós lesz a tészta. A tetején lévő krém teszi fenségessé.
 
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 1 óra
9 személyre
 
HOZZÁVALÓK
20 dkg liszt
2 kk szódabikarbóna
1 kk fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
½ kk só
40 dkg barna cukor
350 ml növényi olaj
4 nagy tojás
40 dkg reszelt sárgarépa
27,5 dkg összevágott dió
vaj a kikenéshez
A krémhez
10 dkg natúr krémsajt
4 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
3 csepp vaníliaaroma
1 konzerv ananászkarika lecsöpögtetve és összevágva
 
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót.
 
2) Keverjük össze a cukrot és az olajat egy másik tálban, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük a liszthez, adjuk hozzá a reszelt répát és a vágott diót is.
 
3) Kenjünk és béleljünk ki egy négyszög alakú tortaformát. Öntsük bele a masszát és süssük 1 óráig, vagy amíg a beleszúrt tű tiszta.
 
4) Hagyjuk a tortát a formában kihűlni, majd tegyük rácsra. Ha kihűlt, csomagoljuk fóliába, és pihentessük egy napig.
 
5) A krémhez törjük össze a krémsajtot a vajjal, cukorral és vaníliával, majd keverjük bele az ananászt. Kenjük a torta tetejére, majd kockákra vágva tálaljuk.
 
TIPP
Alaposan csöpögtessük le az ananászt konyhai papíron – lehetőleg az összevágás után -, mert a lé összecsomósíthatja a krémet.

 

 

SZILVÁS-DIÓS TORTA
Az alapanyagok szokatlan kombinációjával páratlanul ízletes süteményt varázsolhatunk. A szilva zamatossá, a dió pedig ropogóssá teszi a tésztát.
 
Előkészítési idő: 25 perc + hűtés
Sütési idő: 2 óra
8-10 személyre
 
HOZZÁVALÓK
25 dkg vaj és a kikenéshez
25 dkg puha barna cukor
5 nagy tojás
20 dkg liszt (+1 cs sütőpor)
3 dkg kakaópor
45 dkg szilva kimagozva és összevágva
17 dkg dió
5 dkg étcsokoládé-pehely
 
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk és béleljünk ki egy 20 cm-es négyzet alakú tortaformát.
 
2) A vajat keverjük habosra a cukorral. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat és minden tojáshoz adjunk egy kis lisztet is, hogy ne csomósodjon össze.
 
3) Keverjük össze a lisztet a kakaóval, majd adjuk a masszához a szilvával, dióval és csokidarabokkal együtt.
 
4) Kanalazzuk a masszát az előkészített formába, és süssük 2 óráig vagy tűpróbáig. Ha barnulni kezd a teteje, tegyünk rá sütőpapírt, úgy süssük tovább.
 
5) Hagyjuk hűlni a tortát a formában, majd vegyük ki és rácson hűtsük ki teljesen.
 
TIPP
Ha nincs sütőpapírunk, csomagolópapírt is használhatunk helyette, fóliával ne takarjuk le, mert „szalonnás” lesz a sütemény.

Ellenőrizzük a tészta állagát, mielőtt bekanalazzuk a formába. Ha megrázzuk, lassan kell leesnie a kanálról (éppen folyós sűrűségű legyen). Ha túl híg, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény, lágyítsuk kb. 1 ek tejjel.

 

 

MOSKAUER
Az édesszájúak nemigen tudnak majd ellenállni ennek a gyümölcsös-mézes-csokoládés süteménynek. Készítsenek egy jó adag friss kávét és falatozzanak!
 
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 20 perc
Mennyiség: 15 db
 
HOZZÁVALÓK
5 dkg vaj plusz egy kevés a sütőlemez kikenéséhez
5 dkg liszt plusz egy kevés a sütőlemez lisztezéséhez
5 dkg cukor
1 ek tiszta méz
5 dkg felaprított, cukrozott cseresznye
3 dkg vegyes, kandírozott gyümölcshéj
3 dkg felaprított mandula
10 étcsokoládé
 
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, 4-es gázfokozaton. Kenjünk ki két sütőlemezt, szórjuk meg liszttel, majd rázzuk le a felesleget.
 
2) A vajat, a cukrot, a mézet olvasszuk fel. A tűzről levéve keverjük bele a lisztet, a cseresznyét, a gyümölcshéjat és a mandulát.
 
3) Tegyünk a keverékből kanálnyi adagokat a sütőlemezre. Hagyjunk helyet, hogy sütés közben szétterülhessenek. Simítsuk el.
 
4) Süssük kb. 10 percig vagy míg ropogós és barna nem lesz. Rácsra helyezve hűtsük ki. Lassú tűzön, forró víz felett olvasszuk meg a csokoládét és kenjük a moskauerek aljára. Amikor már majdnem megkötött, villával rajzoljunk bele hullámos vonalakat. Hagyjuk megdermedni.
 
TIPP
Egyetlen nagy moskauert is készíthetünk, ha a nyers keveréket szétterítjük egy kizsírozott, kilisztezett sütőlemezen. Süssük a fentiek alapján és még melegen vágjuk fel kockákra. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vonjuk be csokoládéval.

 

 

GAZDAG SAJTTORTA
Az amerikai sajttorta krémsajttal töltött, pekándióval díszített változata.
 
Előkészítési idő: 20 perc + hűtés
Sütési idő: 1 óra 45 perc
10 személyre
 
HOZZÁVALÓK
25 dkg linzertészta, ha fagyasztott, felengedve
10 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
3 dkg liszt
3 tojás
40 dkg krémsajt
2 citrom leve és reszelt héja
1 kk vaníliaaroma
10 dkg pekándió
 
1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra és tegyük bele egy 23 cm-es, kerek, szétnyitható tortaformába, úgy, hogy a tészta a forma oldalának feléig érjen. Szurkáljuk meg, meg és süssük ki félig (lásd Sütési fortélyok). Hűtsük ki és csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra.
 
2) Verjük a vajat habosra a cukorral és keverjük bele a lisztet egy kevés tojással.
 
3) Keverjük puhára a sajtot, majd adjuk a vajas keverékhez. Fokozatosan adjuk hozzá a többi tojást, a citromok levét, reszelt héját és a vaníliaaromát, majd öntsük a tésztaalapra.
 
4) A pekándiókat rendezzük két sorba a sajtkrém tetején, majd süssük 1 ¼ - 1 ½ óráig, amíg megszilárdul.
 
5) Zárjuk el a sütőt és hagyjuk nyitva az ajtaját. A sütőben hagyjuk hűlni a tortát kb. 30 percig, majd vegyük ki és teljesen hűtsük ki. Vegyük ki a formából, úgy tálaljuk.
 
TIPP
Pekándiót nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy bioboltokban szerezhetünk be. Hasonlít a dióhoz, de annál puhább.

 

 

ALMÁS-CSERESZNYÉS RÉTES
A hagyományos almás rétes változata cseresznyével és mazsolával, porcukorral meghintve.
 
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 40-45 perc
8 személyre
 
HOZZÁVALÓK
2 alma meghámozva és kockákra vágva
7,5 dkg cukor
1 kk őrölt fahéj
35 dkg konzerv vagy fagyasztott cseresznye kimagozva
5 dkg mazsola
6 réteslap
5 dkg olvasztott vaj és a kikenéshez
2,5 dkg porcukor
 
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. 2 ek vízben főzzük meg az almát, kb. 5 perc alatt. Keverjük bele a cukrot, a fahéjat, a cseresznyét és a mazsolát, majd vegyük le a tűzről.
 
2) Fektessük a réteslapokat egymásra úgy, hogy mindegyik lapot enyhén kenjük meg olvasztott vajjal.
 
3) Kenjük szét az almás keveréket a legfölső lap tetején, majd óvatosan tekerjük fel.
 
4) Vékonyan kenjünk ki egy sütőlapot. Helyezzük rá a rétest és süssük 35-40 percig, amíg megpirul. Vegyük ki a sütőből és hintsük meg porcukorral. Melegen vagy hidegen, felszeletelve tálaljuk.
 
TIPP
Ha fagyasztott cseresznyét használunk, sütés előtt teljesen engedjük fel.
A rétesbe a tölteléket rúd formában is tölthetjük. A töltelék alá piskótamorzsát vagy zsemlemorzsát is szórhatunk, hogy ne áztassa el a tésztát.

 

 

FEKETERIBIZLIS LINZERTORTA
A hagyományos tortát most zamatos feketeribizli habbal töltjük meg, és omlós, diós tésztával fedjük be.
 
Előkészítési idő: 30 perc + hűtés
Sütési idő: 25 perc
8 személyre
 
HOZZÁVALÓK
15 dkg liszt
15 dkg darált mandula
17,5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg tört dió
1 ek porcukor
A krémhez
45 dkg feketeribizli
4 ek zselatin
2 tojás szétválasztva
5 dkg kristálycukor
3 dl felvert tejszín
 
1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőn 4-es fokozat). Szitáljuk a lisztet egy tálba, és keverjük hozzá a darált mandulát. Morzsoljuk el benne a vajat, keverjük hozzá a cukrot, és gyúrjuk ruganyos tésztává. A tésztát osszuk kétfelé, és az egyiket nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. 20 cm-es tortaforma segítségével vágjuk kör alakúra, és szórjuk meg a diótörmelékkel.
 
2) A maradék tésztával béleljük ki a 20 cm-es tortaformát, és mindkét lapot süssük aranybarnára (25 perc). Amikor kissé lehűltek, a tálcán lévő lapot 8 egyenlő cikkre vágjuk.
 
3) Válogassuk át a ribizlit, és tegyünk félre 9 szép szemet a díszítéshez. Miután a szárukat eltávolítottuk, tegyük a krémhez szánt szemeket 4 ek vízbe, és forraljuk fel. Fedő alatt, lassú tűzön 5 perc alatt puhára főzzük. Passzírozzuk át egy szitán. A zselatint tegyük 4 ek vízbe, keverjük el és hagyjuk megkocsonyásodni (kb. 5 perc). Kis hőfokozaton olvasszuk ismét fel. A tojássárgáját keverjük habbá a cukorral, majd adjuk hozzá a ribizlipürét és a zselatint.
 
4) Verjük lágy habbá a tojásfehérjét, és keverjük hozzá a tejszín háromnegyedét.
 

5) Béleljük ki a tortaforma oldalát sütőpapírral, és öntsük a krémet a már kisült lapra. 2-3 órára tegyük a hűtőbe. Ha megkeményedett, vegyük ki a formából és tegyük a tálalótálcára. A maradék tojáshabból nyomjunk 8 rózsát a tetejére, és ízlésesen helyezzük rá a linzerszeleteket. Díszítsük további habrózsákkal, amelyeket egy-egy szem ribizlivel tehetünk még dekoratívabbá. Végül pedig porcukorral is megszórhatjuk.

 

HÁROMMAGVAS KENYÉR

Ez a laktató kenyér a szezámmagnak, a máknak és a napraforgómagnak köszönhetően ilyen gazdag. Legjobb, ha sütés után egy nap alatt elfogyasztjuk.

 

Előkészítési idő: 15 perc + kelesztés

Sütési idő: 25-30 perc

1 nagy veknihez

 

HOZZÁVALÓK

1 ek kristálycukor

2 dkg friss élesztő

25 dkg liszt és egy kevés a lisztezéshez

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 ek só

5 dkg napraforgómag

5 dkg mák

5 dkg szezámmag

olaj a forma  kikenéséhez

tej a kenéshez

mák a díszítéshez

 

1) Keverjük el a cukrot 3 dl langyos vízzel. Morzsoljuk össze az élesztőt, és adjuk hozzá a cukros keverék felét. Hagyjuk, hogy megkeljen. Szitáljuk egy tálba a lisztet a sóval, és keverjük hozzá a magokat.

 

2) A liszt közepén alakítsunk ki mélyedést, és ebbe öntsük az élesztős folyadékot. Jól dolgozzuk el.

 

3) Belisztezett deszkán gyúrjuk sima tésztává, majd kikent tálban letakarva kelesszük a kétszeresére.

 

4) Borítsuk ismét lisztes deszkára, és gyúrjuk vissza (lásd. Sütési fortélyok 15). Dagasszuk még 5 percig, majd hosszúkás formára alakítva tegyük egy 90 dkg-os, kikent sütőformába. Meleg helyen addig pihentetjük, amíg a forma tetejéig megkel.

 

5) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn 6-os fokozat). Kenjük meg a tészta tetejét tejjel és szórjuk meg mákszemekkel. A sütő közepén 30 percig sütjük. Ekkor kiborítjuk, megütögetjük, és ha üreges és a súlya is elég könnyű, már nem kell tovább sütni.

 

TIPP

Mindig langyos vízbe tegyük az élesztőt, mert a forróság tönkreteszi. Legjobb, ha két rész hideg vízhez egy rész meleg vizet adunk.

 

FAHÉJAS SÜTEMÉNY

A délutáni teához hamar elkészíthetjük ezt a süteményt. Szeleteljük fel, és tálaljuk fel jó sok szilvalekvárral és tejszínhabbal.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 15-20 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

5 dkg vaj plusz egy kevés a sütőlemez megkenéséhez

22 dkg liszt plusz egy kevés a sütőlemez kilisztezéséhez

3 kk sütőpor

egy csipet só

1 kk fahéj

5 dkg finom kristálycukor

1,5 dl tej, plusz egy kevés a megkenéshez

A tetejére

2 ek porcukor

1/4 kk fahéj

 

1) Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Vékonyan vajazzunk meg és lisztezzünk ki egy sütőlemezt. A lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat szitáljuk egy tálba és dörzsöljük bele a vajat, amíg zsemlemorzsaszerű nem lesz.

 

2) Keverjük bele a kristálycukrot, majd fokozatosan a tejet is. Egy fakanállal addig keverjük, míg puha tésztát kapunk.

 

3) Öntsük belisztezett nyújtódeszkára, gyúrjuk simára, majd nyújtsuk ki úgy, hogy kb. 18 cm átmérőjű és 2,5 cm vastag kört kapjunk. A széleit kézzel simítsuk el.

 

4) Tegyük a tésztát az előkészített sütőlemezre és egy éles késsel osszuk a tetejét 6 részre. Kenjük meg tejjel, majd szórjuk meg a porcukorral és a fahéjjal. Süssük 15-20 percig, amíg a sütemény felemelkedik és megszilárdul. Tegyük hűlni egy rácsra vagy kínáljuk melegen.

 

TIPP

Ha szeretjük a gyümölcsös pikáns süteményeket a tej hozzáadása előtt keverhetünk hozzá aszalt gyümölcsöket, diót, őrölt fahéjat, mazsolát ízlés szerint.

 

Fagyasztás

Hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt, csomagoljuk háztartási fóliába, címkézzük fel. 3 hónapig is eláll.

 

GYÜMÖLCSÖS SZAVARIN

Kalóriadús kelt tészta a híres mesterszakács, Brillat-Savarin receptje alapján. A rummal átitatott és tejszínhabbal töltött koszorút csak egyszer kell keleszteni, így gyorsabban elkészül, mint a legtöbb kelt tészta.

 

Előkészítési idő: 20 perc + kelesztés

Sütési idő: 40 perc

8-10 személyre

 

HOZZÁVALÓK

5 dkg vaj és még egy kevés a forma kivajazásához

35 dkg finomliszt és még egy kevés a forma kilisztezéséhez

1/4 kk só

1/2 zacskó szárított élesztő

2 tojás

4 ek tej

1 kk vaníliaaroma

5 dkg mazsola

1 narancs reszelt héja

A sziruphoz

15 dkg cukor

1,5 dl barna rum

1 narancs leve

A mázhoz

3 ek narancslekvár

A tálaláshoz

3 dl tejszínből vert tejszínhab

1/2 kiskanál vaníliaaroma

2,5 dkg porcukor

kandírozott narancs darabkák

mentalevél

 

1) Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű kerek szavarinformát. A lisztet és a sót szitáljuk előmelegített edénybe. Adjuk hozzá az élesztőt és keverjük 5 percig. A tojások, a tej, a vaníliaaroma és a vaj hozzáadásával keverjük tovább, míg a tészta össze nem áll.

 

2) A tésztát borítsuk gyúródeszkára, gyúrjuk bele a mazsolát és a narancshéjat. Alakítsuk hurkaformájúra és rakjuk a kivajazott, kilisztezett formába.

 

3) A két végét dolgozzuk össze. Takarjuk le háztartási fóliával és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát vagy amíg a tészta eléri a forma peremét.

 

4) A sütőt melegítsük elő 195 °C-ra (gázsütő 5. fokozat). A formát a sütőlapra helyezve a tésztát 20 percig, majd megfordítva a sütőlapon további 10 percig süssük. Várjuk meg, amíg kihűl.

 

5) Készítsük el a szirupot: A cukrot kis lángon olvasszuk fel 3 dl vízben, majd forraljuk 10 percig. Öntsük hozzá a rumot és a narancslét. A tésztát szurkáljuk meg kötőtűvel és kanalazzuk rá a szirupot. Pihentessük 45 percig.

 

6) A mázhoz a narancslekvárt két evőkanál vízzel hevítsük föl, szűrjük és kenjük a tészta tetejére. A tejszínt a vaníliaaromát és a porcukrot verjük kemény habbá és töltsük meg vele a sütemény közepét. Díszítsük ízlésesen.

 

TIPP

A szavarint tálaljuk a tejszínhabra halmozott vidám, színes gyümölcskoktéllal.

 

EPRES PISKÓTATORTA

Mesés genovai piskótatorta eperrel és tejszínhabbal töltve, dekoratív rétestésztavirágokkal a tetején.

 

Előkészítési idő: 45 perc

Sütési idő: 45 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

vaj a forma kivajazásához

4 levél réteslap

2,5 dkg olvasztott vaj

3 dl tejszín

szórásnyi porcukor

A piskótához

4 tojás

10 dkg kristálycukor

10 dkg liszt

egy csipet só

5 dkg olvasztott vaj

 

1) Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű kerek piskótaformát. A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra. A tojásokat a cukorral forró víz fölé helyezett habüstben addig verjük, míg világos színű és krémállagú lesz. Ekkor vegyük le és verjük tovább, amíg egészen ki nem hűl.

 

2) A liszt és a só felét átszitálva keverjük a masszába. Az olvasztott vajat az edény oldalán vékony sugárban csorgassuk le és keverjük bele, majd adjuk hozzá a maradék lisztet. Öntsük formába és süssük 35 percig, míg aranysárga és rugalmas lesz.

 

3) A sütőből kivéve 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra, hogy ott hűljön tovább. A rétes tésztalapokat kenjük meg olvasztott vajjal és fektessük egymásra. Vágjunk ki belőle 6 db 6,5 cm átmérőjű kört és a közepüket nedvesítsük meg. Középen egyenként húzzuk össze őket, hogy fodros virágformákat kapjunk.

 

4) A megmaradt tésztalapokból vágjunk ki egy sütőformával megegyező méretű kört. A virágokkal együtt helyezzük sütőlapra és 190 °C-os sütőben süssük 10 percig. Hagyjuk kihűlni.

 

5) A piskótát vágjuk három lapra és a tejszínhabot egyenlő arányban elosztva kenjük a tetejükre. Hat szem epret tegyünk félre és helyezzük két sorban a tejszínhabra. Állítsuk össze a tortát. A réteslapokat helyezzük a torta tetejére és szórjuk meg porcukorral. Díszítsük eper-legyezővel* és rétes-virágokkal. Szórjuk meg ismét porcukorral és tálaljuk.

 

*Eper-legyező

Válasszunk olyan gyümölcsöt, amely éppen hogy megérett és még rajta van a csumája. Vágjuk vékony szeletekre, majd nyissuk szét legyezőformára.

 

GYORS LINZER

Ebből a finomságból egy falat senkinek sem elég. A ropogós tészta alá rejtett málnalekvár garantálja, hogy pillanatok alatt elfogy az utolsó morzsa is.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 55 perc - 1 óra

14 szelethez

 

HOZZÁVALÓK

olaj a kikenéshez

10 dkg vaj

5 dkg kristálycukor

10 dkg liszt

6 ek mag nélküli málnalekvár

A tetejére

15 dkg liszt

1/2 ek sütőpor

10 dkg vaj

8 dkg barna cukor

4 dkg hántolt mandula aprítva

1/2 citrom reszelt héja

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és kissé olajozzunk be egy 19,5 cm-es, négyzet alakú tepsit.

 

2) Az alsó laphoz: verjük világosra a vajat és a cukrot, majd óvatosan adjuk hozzá a lisztet. A kapott lágy tésztát kanállal nyomogassuk a tepsi aljára és 15 percre tegyük a sütőbe. Miután kivettük, kenjük meg lekvárral.

 

3) A felső réteghez: keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd morzsoljuk el benne a vajat. Amikor már egyenletes, kenyérmorzsaszerű az állaga, keverjük hozzá a barna cukrot, a mandulát és a citromhéjat.

 

4) Szórjuk meg a morzsával a lekváros lapot és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. Miután kihűlt 14 egyenlő nagyságú szeletre vágjuk.

 

TIPP

Előre is elkészíthetjük, hiszen fagyasztóban 6 hónapig is eláll. Tálalás előtt olvasszuk ki.

Melegítsük fel újra a szeleteket, és tejszínhabbal tálaljuk.

 

GYÜMÖLCSKENYÉR

Ez az ínycsiklandó gyümölcskenyér magában is finom, de vajjal vagy lekvárral isteni! Fagyasztva 6 hónapig eláll, de kétlem, hogy ne kerülne hamarabb terítékre.

 

Előkészítési idő: 25 perc + kelesztés

Sütési idő: 35 perc

1 kenyérke lesz belőle

 

HOZZÁVALÓK

70 dkg finomliszt meg amennyi a szóráshoz kell

2 kk só

10 dkg vaj

1 kk őrölt, fűszerkeverék édes tésztához

10 dkg vaj

1,5 dkg szárított élesztőpor

10 dkg mazsola

2 ek kristálycukor

4 dl tej

1 tojás

olaj a kenésre

vaj a tálaláshoz

A tetejére

1 felvert tojás

durvára tört süvegcukor

 

1) Keverjük össze a lisztet, a sót és a fűszereket egy tálban. Morzsoljuk bele a vajat, amíg a keverék zsemlemorzsa-finomságú lesz. Keverjük bele az élesztőt, a mazsolát és a cukrot.

 

2) Melegítsük meg a tejet egy lábosban, de ne hagyjuk felforrni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojást, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk lisztezett gyúródeszkára és gyúrjuk 10 percig, amíg puha és ruganyos nem lesz.

 

3) Vajazzunk ki és lisztezzünk be a sütőformát. Formázzuk a tésztát téglalap alakúra és helyezzük a formába. Takarjuk le olajjal bekent fóliával és meleg helyen hagyjuk állni 1-1 1/2 óráig, amíg a kétszeresére kel.

 

4) Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra. Kenjük meg tojással a tetejét. Tegyük be a sütőbe és süssük 20 percig. Hintsük meg a tetejét durvára tört süvegcukorral és süssük további 15 percig, ezúttal 200 °C-on, amíg szép lyukacsos nem lesz a belseje. Rácson hűtsük ki. Vágjuk szeletekre és vajjal tálaljuk.

 

TIPP

Az alapízt és állagot különböző gyümölcsökkel tehetjük változatosabbá. Pl. diót, cukrozott cseresznyét vagy aszalt sárgabarackot is tehetünk bele.

 

 

AMARETTOFÁNK
A mandulaalapú Amaretto likőr és a valódi mandula csodálatos ízorgiát teremtve egyesül ebben a süteményben.
 
Előkészítési idő: 30 perc + hűtés
Sütési idő: 35-40 perc
6 személyre
 
HOZZÁVALÓK
Olaj a sütőlemez megkenéséhez
1 adag forrázott tészta (lásd: Sütési fortélyok)
5 dkg finom kristálycukor
5 dkg hámozott mandula
3 dl tejszín
2 ek amaretto likőr
A tetejére:
10 dkg finom kristálycukor
 
1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (6-os gázfokozat). Kenjünk meg egy sütőlemezt és kanalazzunk rá hat adag tojásnagyságú forrázott tésztát. Süssük 25-30 percig, míg a tészta jól fel nem jön és aranybarna nem lesz. Vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.
 
2) Olajozzunk meg egy sütőpapírt. Tegyük a cukrot egy vastag aljú serpenyőbe, nagyon lassan melegítsük, míg karamellizálódik. Adjuk hozzá a mandulát. Főzzük, míg a mandulák elkezdenek repedezni és a karamella szép aranyszínű nem lesz. Öntsük az előkészített sütőpapírra és hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni. Vegyük le a sütőpapírról és törjük össze vagy daráljuk durvára.
 
3) A tejszínt és az amarettót addig keverjük, míg sűrű krémet nem kapunk. Keverjük bele a mandulát. Vágjuk félbe a fánkocskákat és töltsük meg a krémmel. Tegyük tálalóedényre.
 
4) Készítsük el a mázat: a cukrot 4 ek vízzel melegítsük mérsékelt lángon, míg a cukor fel nem oldódik. Vegyük feljebb a lángot és főzzük 5 percig vagy míg aranybarna nem lesz. Kanalazzuk a sütemények tetejére és hagyjuk megszilárdulni.
 
Fagyasztás

A fánkocskákat kiválóan le lehet fagyasztani, de még megtöltés előtt. A krémet külön fagyasszuk le és csak felolvasztás után töltsük meg vele a fánkokat. A süteményt és a krémet 3 hónapon belül használjuk fel.

 

 

SKÓT GYÜMÖLCSTORTA
Ez a Skóciából származó gyümölcskenyér cukormáz nélkül az igazi. Uzsonnához vagy a karácsonyi vacsorához egyaránt tökéletes sütemény.
 
Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 2-2 ½ óra
6 személyre
 
HOZZÁVALÓK
15 dkg sózatlan vaj, plusz egy kevés a forma kikenéséhez
15 dkg barna cukor
3 db nagy felvert tojás
22 dkg liszt
1 kk sütőpor
10 dkg ribizli
20 dkg mazsola
5 dkg négybevágott, cukrozott cseresznye
5 dkg vegyes gyümölcshéj
5 dkg őrölt mandula
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
5 dkg egész hámozott mandula
 
1) Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra (3-as gázfokozat). Kenjünk ki és sütőpapírral béleljünk ki egy 20 cm-es kerek tortaformát.
 
2) Keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd fokozatosan adjuk hozzá a tojást és az átszitált sütőporral kevert lisztet.
 
3) Egy fakanállal óvatosan keverjük bele a ribizlit, a kétféle mazsolát, a cukrozott cseresznyét, a vegyes gyümölcshéjat, az őrölt mandulát, a citrom és a narancs reszelt héját.
 
4) Öntsük a keveréket a kivajazott és kibélelt tortaformába. Kenőkéssel vagy a kanál hátuljával simítsuk el a tetejét.
 

5) Az egész mandulákat rendezzük el körben a torta tetején. Enyhén nyomjuk rá a keverékre. Süssük a tortát a sütő közepén 2-2 ½ óráig. Ha nagyon elkezd sötétedni, fedjük be a tetejét zsírpapírral. A formában hagyjuk kihűlni.

 

 

MÁZAS ANGOL CAKE
Csupa édesség, csupa könnyedség. Ezt a piskótát jó szívvel ajánlom uzsonnára.
 
Előkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 40-50 perc
6-8 személyre
 
HOZZÁVALÓK
Olvasztott vaj a kenéshez
4 dkg liszt + egy kevés a lisztezéshez
2 dkg kukoricaliszt
¼ kk só
10 dkg cukor
5 tojásfehérje
1 kk citromlé
½ kk borkő
¼ kk vaníliaaroma
A mázhoz
20 dkg sajtkrém
1-2 ek rum
1 narancs reszelt héja
5 dkg cukor
1 tojásfehérje
egy csipet borkő
1 narancs forgácsolt héja blansírozva
 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd kenjünk ki és lisztezzünk be egy 20 cm-es kuglófformát. Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kukoricalisztet és a sót, majd keverjünk bele 8 dkg cukrot.

2) Verjük fel a tojásfehérjéket a citromlével és 1 ek vízzel és miután hozzáadtuk a borkőt, verjük kemény habbá. Fokozatosan keverjük bele a cukrot és a vaníliaaromát is, majd forgassuk bele az ismét átszitált lisztet.
 
3) Öntsük a masszát a formába és süssük addig, amíg a piskóta el nem válik a forma falától (kb. 30-40 perc). 20 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki.
 
4) A bevonathoz keverjük ki a sajtot a rummal és a narancshéjjal. 1 ek vízzel melegítsük fel a cukrot és keverjük addig, míg fel nem oldódik. Forraljuk fel 116 °C-ra (cukormérőn ellenőrizhetjük).
 
5) Egy tiszta tálban verjük a fehérjét kemény habbá a borkővel, majd óvatosan adjuk hozzá a cukros szirupot. Verjük sűrűre.
 

6) Végül keverjük össze a sajtot és a fehérjés habot és kenjük a tortára. Narancshéjjal díszítve tálaljuk.

 

 

MOGYORÓS HASÁB
Ezzel a látványos piskótával szenzációs sikert érhetünk el. Érdemes kipróbálni!
 
Előkészítési idő: 20 perc + hűtés
Sütési idő: 15 perc
6 személyre
 
HOZZÁVALÓK
18 dkg liszt
1 kk sütőpor
18 dkg cukor
18 dkg lágy margarin + egy kevés a kenéshez
3 tojás
2-3 csepp vaníliaaroma
1 ek kakaópor átszitálva
1 ek őrölt feketekávé
10 dkg mogyorós csokoládékrém
45 dkg mogyorós marcipán (lásd Sütési fortélyok)
kristálycukor a díszítéshez
 
1) Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Szitáljuk a lisztet és a sütőport egy tálba, majd robotgéppel vagy fakanállal dolgozzuk bele a cukrot, margarint és a tojást. Szedjük át a massza felét egy másik tálba és keverjük bele a vaníliaaromát. A másik felében jól dolgozzuk el a kakaóport és a kávét.
 
2) Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, egyenként 45 dkg-os kenyérformákba. 15 percig süssük. Mikor már mindkettő megsült, vegyük ki és borítsuk a deszkára hűlni.
 
3) Az egyenetlen részeket vágjuk le, hogy két tökéletes hasábot kapjunk. Vágjuk hosszában ketté és a csokoládékrémmel tapasszunk össze két-két különböző színű hasábot.
 
4) A tetejüket is kenjük be csokoládéval és az eltérő színeket egymásra illesztve nyomjuk össze a hasábokat.
 
5) Nyújtsuk ki a marcipánt és vágjuk akkorára, hogy körbeérje a piskótahasábot. Tegyük a közepére a süteményt és göngyöljük rá a marcipánlapot.
 
6) Csúsztassuk tálcára úgy, hogy az illesztés alul legyen. Konyhai szerszámmal vagy az ujjunkkal fodrozzuk be a hasáb két sarkát, a tetejére pedig karcoljunk átlós mintát. Végül szórjuk meg cukorral.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.